Pregătiri pentru o paradă militară uriaşă la Phenian. Raport AIEA: programul nuclear nord-coreean provoacă o „îngrijorare serioasă”

Pregătiri pentru o paradă militară uriaşă la Phenian. Raport AIEA: programul nuclear nord-coreean provoacă o „îngrijorare serioasă”

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un supraveghind un test de rachete la 4 mai 2019 FOTO AFP

Un număr mare de soldaţi şi de vehicule efectuează pregătiri în vederea unei parade militare în capitala Coreei de Nord, în pofida restricţiilor anti-coronavirus, arată imagini din satelit publicate de o organizaţie cu sediul la Washington, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Imagini din satelit analizate de 38 North, o organizaţie specializată în monitorizarea activităţilor regimului nord-coreean, sugerează că regimul comunist de la Phenian pregăteşte o paradă militară uriaşă. Pregătirile au loc într-o tabără militară de la periferia capitalei Coreei de Nord.

„Este de aşteptat ca statul nord-coreean să organizeze o paradă militară majoră la 10 octombrie pentru a marca 75 de ani de fondarea Partidului Muncitorilor”, scrie 38 North într-un raport. „Aceste imagini furnizează prima probă că pregătirile sunt în curs”.

Coreea de Nord s-a servit în trecut de defilările militare pentru a-şi prezenta arsenalul de rachete balistice, notează Reuters.

De altfel, într-un raport publicat miercuri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că Phenianul îşi continuă activităţile nucleare.

După precedentul raport, din august 2019, AIEA a observat „indicaţii compatibile cu producţia de uraniu îmbogăţit” la situl nuclear de la Yongbyon, informează AFP. AIEA precizează că analiza se bazează pe „informaţiile disponibile”, cum ar fi cele publice sau imaginile din sateliţi, deoarece nu a avut acces direct la Yongbyon şi nici în alte locuri din Coreea de Nord.

Prin continuarea programului nuclear, Coreea de Nord încalcă „flagrant” şi „profund regretabil” rezoluţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, ceea ce provoacă o „îngrijorare serioasă”, subliniază AIEA.

Marţi, Statele Unite au avertizat la rândul lor în legătură cu programul de rachete nord-coreean.

Într-un document comun, Departamentul de Stat, Departamentul Trezoreriei şi Departamentul Comerţului detaliază eforturile regimului de la Phenian de a achiziţiona materiale care pot fi utilizate la fabricarea de rachete.

După primele teste de rachete intercontinentale, în 2017, Coreea de Nord a continuat anul trecut să lanseze rachete balistice, încălcând astfel o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi reprezentând „o ameninţare semnificativă pentru stabilitatea regională şi mondială”, notează diplomaţia americană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările