Pentru prima oară în ultimii 70 de ani, populaţia Chinei a scăzut

Pentru prima oară în ultimii 70 de ani, populaţia Chinei a scăzut

În 2018, populaţia Chinei a scăzut pentru prima dată în 70 de ani, potrivit unui raport recent citat de The South China Morning Post. Cu toate acestea, statisticile oficiale nu sunt încă disponibile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anul 2018 poate marca începutul crizei demografice în China, spune Yi Fuxian, cercetător la Universitatea din Wisconsin în Madison, şi Su Jian, economist la Universitatea Peking.
 
În raportul lor citat de "The South China Morning Post", cei doi experţi indică faptul că anul trecut populaţia Chinei a scăzut pentru prima oară în ultimii 70 de ani, în ciuda abandonării politicii copilului unic.
 
Cifrele oficiale nu vor fi cunoscute decât în ianuarie, dar specialistul Yi Fuxian, cercetător la Universitatea Wisconsin-Madison, estimează că populaţia Chinei a scăzut anul trecut cu 1,27 milioane de persoane.
 
Puţin, comparativ cu o populaţie totală de 1,39 miliarde de locuitori, dar o premieră în istoria Republicii Populare Chineze, fondată în 1949.
 
După politica de încurajare a natalităţii a fondatorului regimului comunist, Mao Tze Dun, China a demarat la sfârşitul anilor 1970 politica unicului copil, adeseori criticată pentru brutalitatea sa.
 
Dar, în faţa îmbătrânirii populaţiei, Beijingul permite din 2016 doi copii pentru toate familiile. Problema: în faţa costurilor cu educaţia, sănătatea şi locuinţele, multe cupluri preferă un singur copil sau chiar niciunul.
 
Rezultatul este un declin al naşterilor de 2,5 milioane anul trecut, spune Yi Fuxian, în condiţiile în care Beijingul miza pe o creştere cu 790.000. Totalul ar fi trebuit să atingă 10,31 milioane pentru 2018.
 
În acelaşi timp, numărul deceselor a crescut cu 11,58 milioane, arată acest cercetător, care se bazează pe cifrele statisticilor locale.
 
Anul trecut reprezintă "o turnantă istorică pentru populaţia Chinei", a declarat el, apreciind că tendinţa ar putea fi chiar "ireversibilă" ţinând cont de reducerea numărului de femei la vârsta procreării. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: