Noi detalii despre moartea primarului din Seul. Ultimul mesaj şi acuzaţiile fostei secretare: „Selfie-uri în lenjerie intimă şi comentarii obscene”

Noi detalii despre moartea primarului din Seul. Ultimul mesaj şi acuzaţiile fostei secretare: „Selfie-uri în lenjerie intimă şi comentarii obscene”

Park Won-soon FOTO EPA-EFE

Primarul Seulului Park Won-soon, considerat mult timp un potenţial candidat în alegerile prezidenţiale din Coreea de Sud şi al cărui cadavru a fost găsit în munţi, pare că s-a sinucis la o zi după ce a fost acuzat de hărţuire sexuală, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Park Won-soon, al cărui trup neînsufleţit a fost descoperit vineri dimineaţa la periferia de nord a Seulului, este oficialul politic de cel mai înalt rang implicat într-un scandal de hărţuire sexuală.

Într-o societate sud-coreeană rămasă profund patriarhală, mişcarea mondială #MeToo - împotriva violenţelor la care sunt supuse femeile - a doborât zeci de reprezentanţi masculini eminenţi în toate domeniile.

Într-un mesaj scris de mână cu cerneală şi cu o pensulă, găsit în reşedinţa oficială şi care a fost făcut public, el prezintă scuze foarte general.

„Îmi pare rău pentru toată lumea”, a scris el, cerând să fie incinerat şi ca cenuşa să fie răspândită pe mormântul părinţilor săi.

„Îmi pare rău pentru familia mea, căreia i-am cauzat doar durere”, a adăugat el.

„La revedere”, a semnat Park Won-soon, în vârstă de 64 de ani, fără să se refere la acuzaţiile care-l vizează.

O figură emblematică a Partidului Democrat (centru-stânga, la putere), el conducea din 2011 uriaşa capitală a Coreei de Sud, cu aproximativ zece milioane de locuitori, adică o cincime din populaţia ţării.

Cel care nu-şi ascundea dorinţa de a-i succeda preşedintelui Moon Jae-in în 2022 a obţinut trei victorii în alegeri şi a devenit avocatul egalităţii între sexe şi sociale.

Moartea sa are loc la o zi după ce fosta sa secretară a depus plângere împotriva sa cu privire la hărţuire sexuală.

El „m-a hărţuit sexual şi a făcut gesturi nepotrivite în timpul programului”, insistând să-l însoţească în camera de domit de lângă biroul său, a povestit presupusa victimă, potrivit unui document care prezintă depoziţia sa la poliţie, transmis AFP de o sursă apropiată dosarului.

După serviciu,

„Am încercat să uit, suportând o frică şi o umilire enorme, spunându-mi că era în interesul oraşului Seul, al meu şi al primarului Park”, a declarat ea, potrivit acestui document.

Poliţia a confirmat depunerea plângerii, însă niciun detaliu nu apare în document.

Moartea lui Park Won-soon înseamnă că dosarul va fi închis în mod automat.

În pofida unei remarcabile ascensiuni industriale, societatea sud-coreeană rămâne foarte partiarhală, însă semne de schimbare au apărut în 2018, când o femeie procuror a acuzat în mod public un superior ierarhic de faptul că a mângâiat-o insistent la funeralii.

Cel mai răsunător caz este al lui Ahn Hee-jung, un fost guvernator, care s-a clasat al doilea în 2017 în cursa la învestirea Partidului Democrat la preşedinţie, condamnat anul trecut cu privire la faptul că a întreţinut raporturi sexuale şi a abuzat de autoritatea sa. Una dintre colaboratoarele sale l-a acuzat de viol.

Park Won-soon este oficialul politic de cel mai înalt care şi-a pus capăt zilelor de când fostul preşedinte Roh Moo-hyun s-a aruncat de pe o faleză, în 2009, după ce a fost interogat cu privire la acuzaţii de corupţie care au vizat membri ai familiei sale.

El a fost un student contestatar în timpul dictaturii lui Park Chung-hee - asasinat la sfârşitul lui 1979 - în Coreea de Sud.

Deţinut din cauză că a participat la o adunare împotriva regimului militar, el a fost dat afară de la Universitatea din Seul în 1975, la câteva săptămâni după admitere, şi a fost încarcerat timp de patru luni.

Park Won-soon a devenit ulterior un avocat angajat în lupta în favoarea respectării drepturilor omului, apărând numeroşi activişti politici în anii '80 şi '90.

El s-a implicat, de asemenea, în acţiuni caritabile.

La conducerea capitalei sud-coreene, Park Won-soon şi-a creat o reputaţie de muncitor asiduu, fiind foarte exigent cu subordonaţii săi, dintre care unii s-ar fi sinucis din cauza stresului la care erau supuşi.

Vineri, vestea morţii sale a condus la reacţii împărţite, unii transmiţând condoleanţe, iar alţii condamnând o sinucidere menită, în opinia lor, să evite o condamnare.

Un memorial urmează să fie ridicat în faţa sediului Primăriei Seulului, pentru ca cetăţenii să-i poată aduce un ultim omagiu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: