Myanmar. Forţele de securitate au deschis focul la un protest al lucrătorilor medicali la adresa juntei militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 700 de manifestanţi anti-puci au fost ucişi în Myanmar de la preluarea puterii de către juntă, la 1 februarie
Peste 700 de manifestanţi anti-puci au fost ucişi în Myanmar de la preluarea puterii de către juntă, la 1 februarie

Forţele de securitate din Myanmar au deschis focul în timpul unui protest pro-democraţie al lucrătorilor medicali din oraşul Mandalay, provocând victime. Oponenţii unei lovituri de stat din 1 februarie care a înlăturat guvernul ales condus de laureata Premiului Nobel pentru pace, Aung San Suu Kyi, şi-au menţinut campania împotriva armatei şi în această săptămână, cu o serie de acţiuni şi marşuri.

Lucrătorii din domeniul medical, dintre care unii au fost în fruntea campaniei împotriva loviturii de stat, s-au adunat devreme în cel de-al doilea oraş din ţară, Mandalay, dar trupele au acţionat pentru a le dispersa, deschizând focul şi arestând oameni, a transmis agenţia de ştiri Mizzima. Agenţia susţine că nu are detalii despre victime sau arestări. Serviciul în limba birmaneză al BBC a raportat, de asemenea, reprimarea protestului lucrătorilor medicali.

Forţele de securitate din Myanmar au tras, vinerea trecută, cu aruncătoare de grenade în protestatari, ucigând peste 80 de oameni într-un oraş aflat în apropiere de Yangon, dar informaţia nu a fost disponibilă imediat pentru că zona a fost izolată de autorităţi, au anunţat, sâmbătă, Asociaţia de Asistenţă a Prizonierilor Politici (AAPP) şi reţeaua de presă Myanmar Now, citate de Reuters.  Evenimentul s-a produs în oraşul Bago, aflat la 90 de kilometri de Yangon.

Trupurile victimelor au fost duse în complexul de pagode Zeyar Muni, care a fost izolat cu cordoane, potrivit martorilor şi reţelelor locale de media.

AAPP şi Myanmar Now au afirmat, sâmbătă, că 82 de persoane au fost ucise în timpul unui protest faţă de puciul militar care a avut loc pe 1 februarie.

Cei care s-au opus puciului militar au continuat să protesteze în Myanmar, în ciuda represiunii forţelor de securitate care au făcut mai mult de 700 de morţi civili după lovitura de stat din 1 februarie. 

"Rivalităţile geopolitice în Myanmar fac dificil de găsit puncte comune, aşa cum constatăm, dar avem datoria de a încerca", a scris şeful diplomaţiei europene Josep Borrell pe un blog. 

Criza politică din Myanmar se îndreaptă spre un conflict intern masiv, precum cel care devastează de zece ani încoace Siria, avertizează Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet. Mă tem că situaţia din Myanmar este un conflict în plină expansiune. Statele lumii nu trebuie să permită repetarea greşelilor ce au dus la conflictul din Siria”, a declarat Bachelet.

Înaltul Comisar ONU prentru Drepturile Omului denunţă „campania de represiune” dusă de junta din Myanmar.Conform unei estimări a unei organizaţii locale, peste 700 de manifestanţi anti-puci au fost ucişi în Myanmar de la preluarea puterii de către juntă, la 1 februarie.

Pe de altă parte, grupuri armate etnice au intensificat atacurile asupra armatei şi poliţiei din Myanmar, ridicând temeri de izbucnire a unui război civil.

Înaltul Reprezentant UE pentu Afaceri Externe şi Securitate Josep Borrell a atras duminică atenţia că Rusia şi China subminează eforturile pentru un răspuns internaţional comun la lovitura de stat din Myanmar.

Aung San Suu Kyi, vizată de noi urmăriri penale

Fosta lideră civilă a Myanmarului, Aung San Suu Kyi, înlăturată de la putere pe 1 februarie de o juntă militară, a fost vizată luni de noi urmăriri penale, a anunţat avocata sa, Min Min Soe, informează AFP.

"Ea este urmărită în total în şase dosare, cinci la Naypyidaw şi unul la Rangoon (Yangon)", a declarat Min Min Soe la finalul unei audieri într-un tribunal din Naypyidaw, capitala Myanmarului, unde fosta lideră a compărut prin videoconferinţă.

"Aung San Suu Kyi a fost inculpată încă o dată în conformitate cu articolul 25 al Legii asupra gestionării de catastrofe naturale", a adăugat ea.

Pusă deja sub acuzare pentru că a importat ilegal aparate walkie-talkie, Aung San Suu Kyi, 75 de ani, a fost inculpată pentru a doua oară la mijlocul lui februarie pentru a încălcat Legea asupra gestionării de catastrofe naturale.

Pe 25 martie, autorităţile au declanşat o nouă procedură, acuzând-o că a încălcat Legea asupra secretelor de stat. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991, este de asemenea urmărită pentru "incitare la revolte publice".

Arestată la 1 februarie, cea care conducea de facto guvernul este, după lovitura de stat militară, ţinută în arest într-un loc secret într-o locuinţă din Naypyidaw.

Potrivit Reuters, ea a cerut luni la tribunal să i se permită să se întâlnească faţă în faţă cu avocaţii săi.

Următoarea audiere este programată pentru 26 aprilie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite