Cum se desfăşoară ziua susţinerii Bacalaureatului în Coreea de Sud, când toată ţara îşi ţine respiraţia

Cum se desfăşoară ziua susţinerii
Bacalaureatului în Coreea de Sud, când toată ţara îşi ţine respiraţia

FOTO Chung Sung-Jun/Getty Images/AFP

Mai mult de 600.000 de liceeni sud-coreeni aşteaptă cu nerăbdare ziua de 7 decembrie, când vor fi anunţate rezultatele de la „Suneung“, sau examenul naţional de aptitudini pentru studiile universitare. La fel ca în fiecare an, ziua în care a avut loc Bacalaureatul în Coreea de Sud a fost marcată de tăceri, rugăciuni şi emoţii puternice, pentru că reuşita la acest examen garantează un viitor profesional şi perspective bune de căsătorie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest an, Bacalaureatul din Coreea de Sud a avut loc pe 17 noiembrie. Începând de la 08.30 şi până la 17.40, 605.987 de liceeni sud-coreeni au fost chestionaţi la cinci materii: limba coreeană, matematica, limba engleză, o a doua limbă străină şi un subiect la alegere între sociologie, educaţia tehnologică şi ştiinţe.

La fel ca în fiecare an, această zi a fost una specială în întreaga Coree de Sud, fiind luate măsuri de asigurare a liniştii liceenilor examinaţi.

Asta pentru că reuşita la acest examen permite intrarea în cele mai bune universităţi, ceea ce garantează un viitor profesional, uneori chiar şi bune perspective de căsătorie, notează AFP.

Astfel, pentru a le permite celor peste 600.000 de liceeni să ajungă la timp la examen, toate administraţiile, multe întreprinderi private şi chiar Bursa au deschis mai târziu, la ora 10.00, sau mai exact la o oră şi treizeci de minute de la începerea „Suneung“.

Pe toate aeroporturile au fost instituite interdicţii de decolare şi aterizare pe perioada desfăşurării probelor orale, lucrările de pe numeroase şantiere de construcţii au fost suspendate, iar circulaţia autovehiculelor de mare tonaj a fost interzisă în apropierea locurilor de desfăşurare a examenelor.

Canalele de televiziune au difuzat imagini cu elevi nervoşi în momentul prezentării la examen, lacrimi în momentul separării de părinţi şi încurajări din partea celor mai mari. Apoi, mii de părinţi s-au îndreptat spre lăcaşuri de cult pentru a se ruga.


FOTO Jung Yeon-Je/AFP

În fiecare an, aceste examene relansează dezbaterea despre obsesia sud-coreeană pentru reuşita şcolară, despre avantajele şi inconvenientele unui sistem de educaţie deseori considerat în străinătate drept un model de meritocraţie.

Toţi visează să ajungă la primele trei universităţi ale ţării, adică la Universitatea din Seul, Universitatea Coreei şi Universitatea Yonsei, abreviate SKY (cer, în traducere din engleză, n. red.). Iar, pentru a atinge cerul, un absolvent de liceu trebuie să obţină 450 de puncte din 500 la Bacalaureat.

Deşi concurenţa acerbă generează excelenţă, după cum arată scorurile universităţilor sud-coreene în clasamentele internaţionale, aceasta are şi rezultate mult mai puţin lăudabile, precum un nivel ridicat de depresie şi sinucideri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările