Criminalul care a şocat Japonia şi-a recunoscut faptele. Cum vâna victime cu tendinţe sinucigaşe pe Twitter şi ce apărare revoltătoare i-au găsit avocaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Takahiro Shiraishi, bărbatul de 29 de ani care ale cărui crime au şocat Japonia , a recunoscut că a ucis şi ciopârţit opt femei şi un bărbat în 2017. Victimele sale au fost alese şi ademenite pe reţelele de socializare după ce acestea şi-au exprimat public dorinţa de a se sinucide.

„Toate acuzaţiile împotriva mea sunt corecte”, a declarat Takahiro Shiraishi în faţa unul tribunal din Tokyo. Acesta a relatat cum le-a contactat pe cele opt femei pe Twitter şi alte platforme de socializare după ce acestea şi-au exprimat diferite gânduri suicidare, le-a adus în apartamentul său din oraşul Zama, aflat în apropierea capitalei, unde le-a violat, jefuit şi strangulat. Bărbatul ucis era prietenul uneia dintre femeile ucise. Acesta a reuşit să-i dea de urmă lui Shiraishi, dar a fost ucis atunci când a ajuns la apartamentul acestuia pentru a afla unde se află partenera sa.

Shiraishi şi-ar fi ademenit victimele spunându-le că le poate ajuta să moară şi, conform investigaţiei poliţiştilor, în unele cazuri le-ar fi spus că se va omorî şi el alături de ele. Contul lui de Twitter avea următoarea descriere: „Vreau să ajut oameni care suferă cu adevărat. Contactaţi-mă oricând”.

Avocaţii lui Shiraishi au argumentat în faţa curţii de judecată că pedeapsă ar trebui redusă pentru că victimele, care aveau între 15 şi 27 de ani, voiau de fapt să moară. Dat fiind acest lucru, încradrarea faptei ar trebui să fie diferită, au argumentat aceştia. Conform BBC, nici măcar Shiraishi nu este de acord cu avocaţii săi. Acesta a declarat pentru un ziar local că a ucis fără ca victimele sale să-şi dea consimţământul. 

„Se puteau vedea rănile pe partea din spate a capetelor victimelor mele. Cu alte cuvinte, nu a existat niciun consimţământ şi am făcut în aşa fel încât acestea să nu poată opune rezistenţă”, a declarat acesta.

În ciuda eforturilor avocaţilor săi, Shiraishi va fi condamnat cel mai probabil la moarte. În Japonia, cei care sunt găsiţi vinovaţi de mai multe crime, mai ales dacă acestea sunt însoţite şi de jefuirea ori violarea victimelor, sunt de obicei executaţi prin spânzurare. Sentinţa este aşteptată pe 15 decembrie. 

Cum a fost prins criminalul

Shiraishi a fost prins de autorităţile japoneze în octombrie 2017. Fratele uneia dintre femeile ucise a găsit mai multe mesaje de la Shiraishi pe contul de Twitter al surorii sale după ce aceasta a dispărut, a rugat o prietenă să-l contacteze pe Shiraishi pentru a stabili o întâlnire şi apoi a informat poliţia. Când au ajuns la apartamentul criminalului, poliţiştii au fost informaţi imediat de către acesta că femeia pe care o caută se află în congelator. În cadrul căutărilor, autorităţile au găsit diferite părţi are corpurilor tuturor celor nouă victime, fie în răcitoare pentru băuturi, fie în alte containere. Conform declaraţiilor acestuia, ar fi reuşit să arunce unele părţi ale victimelor sale în diferite locaţii.

„Le-am ucis şi apoi am muncit puţin pentru a ascunde dovezile”, le-a spus Shiraishi poliţiştilor, conform televiziunii publice japoneze. 

Vecinii le-au spus poliţiştilor ulterior că au fost deranjaţi de mai multe ori de mirosul insuportabil care venea din apartamentul criminalului, dar că nu au considerat că ar trebui să sesizeze autorităţile. Shiraishi se mutase în zonă în august 2017, părăsind metropola Tokyo unde lucrase în industria sexului din Kabukicho, un cartier recunoscut pentru numărul mare de bordeluri.

Impactul crimelor în Japonia

Dincolo de şocul enorm generat în Japonia, descoperirea crimelor a dat naştere unei ample dezbateri despre reglementarea platformelor online unde este discutată sinuciderea. Guvernul japonez a indicat atunci că ia în considerarea adoptarea de noi reglementări.  Crimele au dus şi la schimbarea politicii Twitter. Platforma şi-a modificat regulile, interzicând utilizatorilor să „promoveze ori să încurajeze suicidul ori autovătămarea”. 

După adoptarea de măsurii de prevenţie în urma cu mai bine de un deceniu, numărul sinuciderilor din Japonia a scăzut, dar ţara se confruntă în continuarea cu una dintre cele mai ridicate rate ale suicidului din lume.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite