Ce nu vrea China să se ştie din cartea fostului consilier de securitate american John Bolton

Ce nu vrea China să se ştie din cartea fostului consilier de securitate american John Bolton

IFOTO EPA-EFE

Fostul consilier în materie de securitate al administraţiei Trump John Bolton a făcut o serie de dezvăluiri despre perioada în care a lucrat la Casa Albă, între care şi faptul că preşedintele american a cerut ajutorul Chinei pentru a obţine un nou mandat. Multe dintre dezvăluiri au fost preluate de presa chineză, dar nu toate au fost pe placul său, scrie CNN.

Presa de stat din China a difuzat la rândul său detalii din cartea de memorii a fostului consilier de securitate american, aşa cum a făcut-o presa din întreaga lume, însă nu a dorit să insiste prea mult cu privire la dezvăluirile despre ajutorul cerut de Trump în vederea realegerii sale sau despre faptul că Trump s-a arătat de acord cu taberele de reeducare pentru musulmanii uiguri din regiunea Xinjiang.
 
Nici diplomaţii chinezi nu s-au arătat dispuşi să comenteze prea mult. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe s-a limitat doar la a spune că China nu are „nicio intenţie” de a se amesteca în alegerile prezidenţiale americane şi că administraţia Trump „înţelege clar” poziţia Beijingului cu privire la regiunea Xinjiang.
 
Comentariile au fost făcute în cursul unei conferinţe de presă de pe 18 iunie. Răspunsurile oferite CNN nu au mai apărut însă în transcrierea oficială publicată de Ministerul de Externe chinez.
 
Singurele menţiuni despre afirmaţiile lui Bolton din presa naţională chineză au apărut în tabloidul în limba engleză Global Times, adresat unei audienţe străine. Aici s-a scris că Bolton are o poziţie puternic anti-chineză şi vrea să păteze reputaţia Beijingului.
 
China a cenzurat şi discuţiile de pe cele două mari platforme sociale ale sale: Weibo (twitterul chinez) şi WeChat (principala aplicaţie de mesagerie din China). Utilizatori Weibo s-au plâns că nu pot comenta pe marginea cărţii sau distribui pasaje din aceasta, în timp ce postările pe WeChat referitoare la Bolton au părut să fie ascunse sau şterse.
 
Un funcţionar din Beijing a spus că nu i s-a mai permis să acceseze contul după ce a încercat să distribuie un pdf al cărţii. Potrivit notificării primit, contul său a fost suspendat pe motivul suspiciunii că „distribuie informaţii false”.
 
Cenzura nu a apărut de la început, întrucât ea însăşi a primit cartea în acelaşi mod, a explicat aceasta.
 
Subiectul nu este în totalitate cenzurat, dar anumite aspecte pare să depăşească limitele acceptabile.
 
Potrivit lui Tetsushi Takahashi, şeful biroului pentru China al publicaţiei Nikkei, China a întrerupt difuzarea unei relatări despre carte a canalului public japonez NHK.
 
„Am crezut că această carte, publicată joi, este una în favoarea Chinei, întrucât, în ultimă instanţă, îl descrie pe Trump ca nepotrivit să fie preşedinte. Legătura a fost tăiată în momentul în care l-au arătat pe Trump la summit-ul USA-China în 2019 şi preşedintele american îi cerea preşedintelui chinez Xi Jinping să cumpere mai multe produse agricole din SUA. Există un lucru pe care Xi ar vrea să-l ascundă: potrivit lui Bolton, liderul chinez i-a spus că vrea să colaboreze cu Trump pentru încă şase ani, presupunând astfel că va fi reales. Dar cel de-al doilea mandat al său expiră în 2023. Încă şase ani înseamnă că Xi contează deja pe o extindere” a preşedinţiei sale, a spus acesta.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: