Decizia CNA în cazul viticultorului care s-a lăudat la „Viaţa Satului“, de la TVR 1, că produce vin cu ajutorul virginelor care-i calcă strugurii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Albu (dreapta) în emisiunea „Viaţa Satului“ FOTO tabu.ro
Gheorghe Albu (dreapta) în emisiunea „Viaţa Satului“ FOTO tabu.ro

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) s-a pronunţat cu privire la cazul viticultorului prezentat într-o ediţie a emisiunii „Viaţa Satului“, de la TVR 1, care a povestit cum în podgoria sa numai fetele virgine au voie să zdrobească strugurii.

CNA a decis să trimită o scrisoare de atenţionare postului public pentru afirmaţiile scandaloase ale unui producător de vinuri, scrie Pagina de Media.

Producătorul de vin de la Crama Viişoara, Gheorghe Albu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, s-a lăudat într-o ediţie a emisiunii „Viaţa Satului“, de la TVR 1, că firma sa produce vin „în mod tradiţional“, apelând la virgine care zdrobesc strugurii în picioare. 

Mai mult, producătorul de vin a prezentat în emisiune certificatele de virginitate ale fetelor. Cazul a ajuns pe masa CNA ca urmare a unei sesizări venite din partea unui telespectator.

Membrii ar fi propus şi o sancţiune însă nu au reuşit să identifice ce articol din legislaţia audiovizuală a fost încălcat. 

Monica Gubernat, preşedintele CNA, a venit în acest context cu propunerea de scrisoare de atenţionare: „Propun o scrisoare de atenţionare, iar în această scrisoare putem să-i semnalăm că poate fi considerat discriminatoriu că împarţi femeile în virgine şi ne-virgine şi le ducem la doctor.“

Cum s-a apărat postul public

Nicolae Voican, reprezentant TVR, a declarat că ediţia respectivă s-a vrut a fi una „amuzantă“. 

„Acest material difuzat în emisiunea „Viaţa Satului“ a fost ultimul din cadrul acelei ediţii. A fost înainte de genericul de final. Realizatorul a vrut să dea o noută mai amuzantă întregii emisiuni, care nu a fost în direct. S-a vrut ca ea să fie o poveste. Nu pot să comentez reacţiile moderatorului, doar vreau să vă spun că asta s-a dorit. Imaginile, aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, şi a şi spus domnul patron de cramă, s-a vrut o poveste şi pe începerea stoarcerii vinului, ca să iasă bun, s-a făcut în baza unei tradiţii, cum sunt foarte multe tradiţii la noi, în România. (...) V-am spus, fiind ultimul material din emisiune, s-a vrut ca publicul să fie puţin amuzat.“

     

Cum s-a apărat Gheorghe Albu, fermierul în cauză

„Facerea vinului în sistem tradiţional. Adică prin stoarcerea boabelor de struguri cu fete virgine. Printr-o agenţie matrimonială am invitat, am comandat să ni se aducă 40 de fete virgine. Ne-au adus 40 de fete dar noi n-am mers pe cuvântul lor, le-am dus la o clinică. În autocar s-au urcat doar 27, în final la clinică au picat şi-au rămas doar cele 6 fete care le vedeţi în imagine (ridicând de pe masă un dosar), iar aici avem certificatele lor de virginitate pentru că în legendă se spune că dacă fetele care ar fi acolo în ... lin aşa cum se numeşte vasul în care se zdrobesc strugurii, vinul are şi amar“, a declarat Gheorghe Albu. 

Cazul a fost semnalat de jurnalista Dora Constantinovici, pe pagina sa de Facebook. Filmuleţul publicat de aceasta a ajuns viral. 

„Nu ştiu cum să vă spun asta căci mi-e mie jenă că am asistat la această discuţie în iată, anul 2019, la televiziunea naţională TVR. Aici, în emisiunea «Viaţa Satului», patronul firmei producătoare de vin Viişoara a povestit cum firma sa produce vin în mod tradiţional, apelând la virgine care să calce strugurii în picioare. Ba chiar a povestit cum a solicitat să îi fie aduse fete virgine în acest scop, au apărut 40, dintre care firma a dus 20 de fete la o clinică unde au fost verificate şi a reieşit că doar 6 erau cu adevărat virgine - omul are chiar şi un dosar cu certificatele lor de virginitate. Da, România, da 2019, da atât se poate“, a scris Dora Constantinovici.

  

Gheorghe Albu este fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, din partea PNL, în 2007 şi fost director al Direcţiei pentru Agricultura şi Dezvoltare Rurală Constanţa, asociat unic în SC Nostalgic SRL.  El a construit şi o hală de vinificaţie. Albu mai deţine şi Holdingul Argonaut care administrează în judeţul Constanţa o suprafaţă de circa 5.500 ha de teren agricol, deţinând silozuri cu o capacitate de depozitare de 20.000 de tone. Suprafaţa este cultivată cu grâu, orz, rapiţă, floarea soarelui, porumb, plante oleaginoase, mazăre şi fasole, precum şi plante furajere care asigură hrana pentru aproximativ 3.000 de ovine, mai scrie Dora Constantinovici. 

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite