Gala César 2020. Pentru prima dată în istorie, premiul onorific nu va fi acordat: care este motivul VIDEO

Gala César 2020. Pentru prima dată în istorie, premiul onorific nu va fi acordat: care este motivul VIDEO

Actorul Robert Redford a primit anul trecut premiul onorific César

Pentru prima dată în istorie, de când este organizată ceremonia premiilor César, din 1976, niciun trofeu onorific nu va fi acordat, vineri, la Paris, potrivit Le Parisien.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit informaţiilor cotidianului, starul american Brad Pitt acceptase să primească premiul, ulterior a refuzat. Anul trecut, Robert Redford a primit acest premiu. Şi alte staruri hollywoodiene au fost abordate, dar toate au refuzat. 

Cea de-a 45-a ceremonie a premiilor César va avea loc vineri seară, la Salle Pleyel, într-o atmosferă tensionată. Din cauza polemicii create în jurul celor 12 nominalizări pentru filmul „J'accuse“ al lui Roman Polanski, a fost dificil ca Academia să găsească candidaţi pentru a înmâna premiile. 

Florence Foresti va fi prezentatoarea galei César 2020. 

„Les Misérables“, de Ladj Ly, şi „J'accuse“, de Roman Polanski, au primit cele mai multe selecţii, 12. Sunt urmate de „La Belle époque“, de Nicolas Bedos (11 niminalizări) şi „Portrait de la jeune fille en feu“, de Céline Sciamma (10).

Lista completă a nominalizărilor 

Controversatul cineast Roman Polanski a anunţat că nu va participa la ceremonia de vineri. 
 

La cea de-a 45-a ceremonie a premiilor César, care va avea loc la Paris, este anunţat un protest al unor grupuri feministe, care au criticat în ultimele săptămâni decizia celor peste 4.800 de membri ai Academiei franceze de film de a-i nomianliza pe Polanski şi noul său film.

Cel mai recent film al regizorului găsit vinovat pentru corupere de minori în urmă cu peste patru decenii a primit 12 nominalizări, inclusiv pentru regie.

Cineastul de origine poloneză, în vârstă de 86 de ani, a fost găsit vinovat de justiţia americană, în 1978, pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu o fată în vârstă de 13 ani, Samantha Geimer. El a recunoscut fapta, a petrecut 42 de zile în închisoare, apoi a fugit din Statele Unite în Franţa. De atunci, el se află în exil, iar în ultimii ani i-au fost aduse mai multe acuzaţii. În 2018, a fost exclus din Academia americană de film.

Academia franceză de film, din nou în centrul unei controverse din cauza lui Polanski 

În noiembrie 2019, actriţa Valentine Monnier a declarat pentru cotidianul francez Le Parisien că Polanski a violat-o în 1975, când se aflau la o cabană de ski în Gstaad (Elveţia). La acel moment, ea a avea vârsta de 18 ani. Cineastul a transmis prin intermediul unui avocat că respinge acuzaţia de viol făcută de o actriţă franceză şi că ia în calcul acţionarea în judecată a ziarului Le Parisien.

Nu este prima dată când Academia César se află în centrul unei controverse din cauza lui Polanski. În 2017, el a fost ales să fie preşedintele juriului, însă a fost nevoit să renunţe, după ce decizia a stârnit un val de critici.

Autorităţile americane au încercat în mai multe rânduri să obţină extrădarea lui Polanski, care are cetăţenie franceză şi poloneză.

Franţa nu îşi extrădează cetăţenii, iar o curte de justiţie din Polonia a respins o cerere venită din partea SUA când Polanski filma în Cracovia în 2015.

În 2017, Samantha Geimer a declarat în faţa unei curţi de justiţie americane că l-a iertat pe Polanski şi că vrea să depăşească situaţia, însă curtea a refuzat cererea ei.

Polanski a declarat că se simte persecutat şi cataloghează noile acuzaţii de abuz sexual la adresa lui drept absurde, în contextul în care cel mai recent film al său, „J'accuse“, a fost întâmpinat cu entuziasm încă de la debutul lui la Festivalul de Film de la Veneţia.

Povestea filmului „J'accuse“

„J'Accuse“, premiat cu Leul de Argint la Veneţia 2019, îl are în rol principal pe actorul francez Jean Dujardin, premiat cu Oscar pentru prestaţia din „The Artist“ (2012), care interpretează rolul ofiţerului de contraspionaj Georges Picquart care a dovedit că evreul Alfred Dreyfus, căpitan, a fost acuzat pe nedrept de spionaj pentru Germania. Cazul a divizat Franţa timp de mai mult de un deceniu, începând cu 1894.

Filmul, din distribuţia căruia fac parte Emmanuelle Seigner şi Louis Garrel, este o adaptare după romanul omonim al lui Robert Harris apărut în 2013. Harris este coscenarist şi a mai colaborat cu Polanski la „The Ghost Writer“ (2010), cu Ewan McGregor şi Pierce Brosnan în distribuţie. Lungmetrajul a primit, anul trecut, şi patru nominalizări la premiile Academiei europene de film. La gala de anul acesta a premiilor Lumière, Polanski a fost desemnat cel mai bun regizor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: