Loredana a câştigat procesul cu Gabi Luncă: câţi bani va primi de la cântăreaţa de muzică lăutărească

Loredana a câştigat procesul cu Gabi Luncă: câţi bani va primi de la cântăreaţa de muzică lăutărească

Loredana va primi de la Gabi Luncă aproximativ 22.000 de euro

Loredana Groza (47 de ani) a câştigat procesul intentat de Gabi Luncă în 2012, în care cântăreaţa de muzică lăutărească a acuzat-o pe vedeta de la Pro TV că a folosit fără drepturi o piesă din repertoriul ei.

Ştiri pe aceeaşi temă

După mai bine de 6 ani de procese intentate de Gabi Luncă împotriva dreptului Loredanei de a cânta piesa „Într-o zi la poarta mea“, instanţa i-a dat dreptate Loredanei: piesa este din folclorul românesc deci poate fi cântată de oricine.
 
Decizia este definitivă, iar Gabi Luncă este obligată de instanţă să-i plătească Loredanei atât cheltuielile de judecată din instanţa de fond, cât şi cele din recurs, suma totală ridicându-se la 102.000 lei (aproximativ 22.000 euro). 
 
Disputa dintre cele două cântăreţe a început în octombrie 2012, când Gabi Luncă a acuzat-o pe Loredana i-ar fi preluat piesa „Cip-Cirip“ şi a inclus-o pe materialul ei discografic „Agurida“ (2001) sub numele de „Într-o zi la poarta mea“. Solista de muzică lăutărească a  menţionat, la acea vreme, că Loredana nu i-ar fi cerut acordul, măcar telefonic, în condiţiile în care această piesă este în repertoriul ei încă din anii tinereţii. În consecinţă, Gabi Luncă a dat-o în judecată pe Loredana, cerând o despăgubire de 50.000 de euro.
 
„Nu am comentat niciodată public pe parcursul procesului decizia doamnei Gabi Luncă de a mă da în judecată. Am un mare respect pentru munca fiecărui artist din orice domeniu, cum am un respect şi o dragoste imensă pentru folclor, pe care mi-am dorit mereu să-l aduc în actualitate, să-l fac „cool“ şi pentru generaţiile noi. Folclorul reprezintă identitatea şi rădăcinile noastre şi-l cânt cu o mare bucurie în faţa publicului de toate vârstele. În instanţă au fost specialişti care au vorbit despre originile acestei piese şi despre dreptul public de a fi folosită, noi ca artişti vorbim pentru public prin emoţiile spectacolelor noastre“, a spus Loredana.
 
În instanţă, dr. Marian Lupaşcu, cercetator ştiinţific grad I cu activitate de peste 25 de ani în domeniul cercetării patrimoniului cultural imaterial, recunoscut şi apreciat de comunitatea ştiinţifică internaţională, secretar ştiinţific al Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual a Academiei Române, a făcut următoarele precizări:
 
„Mai multe piese asemănătoare, aparţinând speciei cântec de mahala, circulă în folclorul urban din Muntenia, variantele fiind atestate de la jumătatea secolului al XX-lea sub titlurile „Aseară, la poarta mea“, „Într-o zi, la poarta mea“, „Într-o zi, în calea mea“, „Ciririp“, „Cip-cirip“, cântate de diverşi performeri. Prioritatea indubitabilă a înregistrării aparţine variantei Romică Puceanu şi este evidenţiată şi de indicativele matriţelor. Dacă piesa ar fi fost compoziţie proprie, Romică Puceanu ar fi declarat-o ca atare, în 1982, însă Romică Puceanu a declarat-o, fapt consemnat în arhive, ca făcând parte din folclor. Este demonstrat ca piesa în litigiu aparţine folclorului urban şi, din 1982 până astăzi, în toate cataloagele muzicale şi pe toate site-urile de specialitate, indiferent de titlul variantei sau interpret, la provenienţa piesei este menţionat: folclor. Având în vedere toate acestea, Gabi Luncă nu a putut în 1983 şi nici astăzi nu poate să declare ca piesa este compoziţie proprie. În consecinţă, nu are niciun drept asupra ei şi nici căderea să-i revendice paternitatea.“
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: