Tibi Erdei. TENARIS-LMT. Povestea eroului drag care a schimbat magic mii de vieţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii Fondatori creează nu doar naţii. Ei generează contexte ce schimbă magic, în timp, mii de vieţi. TENARIS-LMT este un astfel de univers miraculos, iar bunul Tibi Erdei, abia plecat acum în călătoria sa către stele, este cel care a dat viaţă, cu ani în urmă, poveştii reale devenite brand educaţional în Zalău, Călăraşi, Câmpina. Aici, gândul pios de respect şi gratitudine al comunităţii Liderii Mileniului Trei, închinat eroului nostru drag.

În 2005-2006, Programul educaţional “Liderii Mileniului Trei"® (sau, cu acronimul devenit brand el însuşi, Programul LMT) era deja pe piaţă de patru ani buni, şi începuse să-şi confirme valoarea transformaţională. La acea vreme, ca trainer, am avut ocazia să desfăşor o serie de programe de leadership cu echipe de manageri TenarisSilcotub, ai căror copii se pregăteau să devină liceeni. Discutând de leadership pentru adulţi, în context am menţionat şi programul nostru, LMT. Şansa a făcut să mă întâlnesc într-un astfel de program cu distinsul meu prieten Tibi Erdei. Iar restul e istorie.

La sugestia lui Tibi, am făcut o primă propunere de proiect-pilot CSR, unde 80 de liceeni din Zalău şi Călăraşi au parcurs module LMT şi au participat in tabere de vară de leadership, gândite pentru a le consolida practic conceptele şi deprinderile însuşite pe timpul semestrelor şcolare. Parteneriatul a debutat în anul şcolar 2006-2007. Lansarea oficială a avut loc în martie 2007, prin evenimente publice în Zalău şi Călăraşi, iar obiectivele iniţiale au vizat în primul rând oportunitatea şi utilitatea unui astfel de proiect de educaţie non-formală. Rezultatele entuziasmante, mult peste aşteptări au încurajat continuarea proiectului la viteză de regim şi altitudine de croazieră.

Pesemne că voi fi făcut eu ceva bun în vieţile anterioare, de mi-a dăruit Dumnezeu în ultimii 15-20 de ani şansa de fi părtaş în două parteneriate de clasă, comparabile ca nivel: cu Harvard University şi cu TenarisSilcotub. Din 2000 predau matematici aplicate in politici publice într-un program de vară la Harvard Kennedy School, iar din 2006, cu echipa TenarisSilcotub, dăm viaţă împreună programului TENARIS-LMT: Forţa Responsabilităţii Sociale Corporatiste. Numitorul comun al celor două experienţe umane şi profesionale fabuloase pentru mine este tandemul de valori INTEGRITATE-ÎNCREDERE, consolidat indestructibil în ani de lucru împreună. Parteneriat pe termen lung cu astfel de coechipieri precum Harvard şi Tenaris nu există, pur şi simplu, dacă integritate, încredere, respect, curaj şi professionalism autentice nu există. Bucuria noastră, a echipei LMT, vine din faptul că partenerul nostru de onoare TenarisSilcotub apreciază că programul TENARIS-LMT adaugă valoare DESO consistentă, deci că merită investiţia de încredere în ceea ce facem împreună.

Tibi. Inception

Rar îmi rămân în memorie conversaţii astrale, precum cea scurtă şi la obiect, din seara zilei de 15 decembrie 2006.

- Servus, Marian, Tibi la telefon!...

- Servus, Tibi, mă bucur să ne auzim!...

- Auzi, ia trimite tu o propunere de proiect LMT pentru copiii noştri, pe care să o faceţi în parteneriat cu TenarisSilcotub!...

- Ok. Până când?...

- Păi, mâine, că ne cam grăbim!...

Ăsta da, leadership real!... :-)

Pentru conformitate, iată povestea din spatele poveştii, relatată public în 2006 chiar de eroul nostru drag plecat acum către îngeri, Tibi Erdei, când am celebrat un dceniu de parteneriat CSR excepţional, prilej cu care am publicat volumul TENARIS-LMT 2006-2016: 10 la puterea 2000!, volum deschis, evident, cu povestea spusă de Tibi. Titlul cărţii dă, SMART, raportul de stare succint până în 2016: 2000 de elevi, absolvenţi de module LMT în 10 ani de lucru împreună cu echipa TenarisSilcotub. Acum, raportul de stare spune aşa: 14 la puterea 3000.

Cred că toată lumea ştie ce înseamnă azi programul LMT pentru tinerii din Zalău, din Călăraşi şi din Câmpina. Cred că este evident şi doar ţinând cont de noul lor slogan: TENARIS LMT - 10 la puterea 2000. De aceea, n-o să detaliez acest subiect, ci am să vă povestesc cum s-a născut ideea acestui proiect şi ce a însemnat pentru mine dar, mai ales, pentru copiii mei implicarea în Programul LMT.

Era undeva în anul 2005 şi eram la un curs de management organizat la o pensiune din Zalău. Trainer, Marian Staş – total necunoscut pentru mine la acea dată. Mi-a plăcut foarte mult cursul şi, într-o pauză, m-am apropiat de Marian chestionându-l cu privire la curs şi la cum a obţinut aceste abilităţi deosebite de comunicare. În afară de alte detalii, m-a impresionat faptul ca el periodic preda la Harvard University. Un alt aspect care mi-a stârnit atenţia a fost când mi-a povestit că a pornit în Bucureşti un program prin care să înveţe copiii de liceu arta comunicării, a conducerii, a muncii în echipă şi tot ce e nevoie ca să devii un lider, un conducător. Acela a fost momentul în care m-am gândit că aşa ceva ar fi util şi la Zalău. La acelaşi curs participa şi un coleg de serviciu, [...], a cărui fiică era colegă cu fiica mea în clasa a opta. După ce i-am povestit în mare de proiectul lui Marian l-am întrebat dacă de anul următor, când fetele merg la liceu, ar fi şi el interesat să mai convingem şi alţi părinţi şi să organizăm la Zalău acest proiect interesant. Bineînţeles, la acea ora ideea era că se va face pe cheltuiala părinţilor. A acceptat şi el din prima, fapt care m-a convins că e bine să ne propunem asta. Ca să nu mai intru în prea multe detalii, va pot spune că în scurt timp Tenaris a început implementarea unui program de sponsorizare cu focus pe învăţământul universitar şi liceal, iar eu am făcut propunerea să se sponsorizeze acest program. Ideea a fost acceptată şi, astfel, în anul şcolar 2006-2007, a pornit în Zalău programul LMT. Mai târziu, Tenaris a achiziţionat şi o oţelărie în Călăraşi, drept pentru care programul care se dovedise deja un incontestabil succes s-a extins în mod firesc şi la Călăraşi.

Fiica mea, [...], a fost cucerită din prima atât de program, [...], nu a lipsit de la nici un modul şi de la nici o tabără în vacanţele de vară pe parcursul liceului, iar în clasa a unsprezecea a devenit ea însăşi elevă-trainer, pentru alţi participanţi din cadrul programului. Influenţa asupra viitorului ei a fost una evidentă, remarcabilă. A fost acceptata din prima încercare la mai multe universităţi din Marea Britanie, s-a înscris la una din cele mai bune din Londra şi, după ce a finalizat-o, a fost imediat angajată la una din cele mai bune firme de IT din lume, unde a lucrat deja atât în USA, cât şi în UK.

După 7 ani de la începerea programului, şi fiul meu, [...], a călcat pe urmele surorii sale şi încă din clasa a zecea este elev-trainer. El este în clasa a unsprezecea şi sper din suflet să aiba un viitor frumos. Are toate şansele, deoarece îi place programul LMT şi l-a luat foarte în serios.

Ce pot să mai spun este că toţi părinţii cu care am mai discutat, atât din Tenaris cât şi din oraş, şi care au copii care participă sau au participat la LMT, sunt foarte mulţumiţi de această experienţă. Urez acestui program o viaţă lungă şi să ajute cât mai mulţi elevi să îşi atingă idealurile în viaţă.”

TIBI ERDEI

HESA (HEalth & SAfety) Regional Manager

Eastern Europe

Cu gratitudine şi infinit respect, îţi mulţumesc, Tibi, pentru curajul luminos cu care ai dat viaţă poveştii magice TENARIS-LMT. Într-un registru extrem de personal, îngăduie-mi, erou drag, să îţi mulţumesc pentru privilegiul de a mă fi făcut părtaş, preţ de multe clipe minunate, căldurii şi iubirii familiei tale sfinte. La urmă, lecţia mea despre curaj adevărat învăţată de la tine, tălmăcită în cuvinte profunde, profetice:

“[social courage] is the courage to relate to other human beings, the capacity to risk one’s self in the hope of achieving meaningful intimacy. It is the courage to invest one’s self over a period of time in a relationship that will demand an increasing openness. Intimacy requires courage because risk is inescapable. We cannot know at the outset how the relationship will affect us. Like a chemical mixture, if one of us is changed, both of us will be. Will we grow in self-actualization, or will it destroy us? The one thing we can be certain of is that if we let ourselves fully into the relationship for good or evil, we will not come out unaffected.” (Rollo May, The Courage to Create)

...

I.

Toţi norii spoveditu-s-au pământului:

Locul lor un alean al meu l-a luat.

Iar când părul meu a-nceput să ducă dorul

Unei mâini fără păreri de rău

M-am strâns într-un nod de durere.

II.

Clipa e dusă pe gânduri înserând

Fără amintiri

Cu copacul ei mut

Către mare

E dusă pe gânduri înserând

Făr-o bătaie de aripi

Cu chipul neclintit

Către mare

Înserând

Fără dragoste

Cu gura neînduplecată

Către mare...

Iar eu în liniştea ce-am prins-o în năvod.

III.

După amiaza

Şi imperiala lui 

Însingurare

Şi tandreţea vânturilor sale

Şi aura sa cutezătoare

Nimic să nu vină Nimic 

Să nu plece

Toate frunţile libere

IAR CA SENTIMENT UN CRISTAL.

(Odysseas Elytis - Clima Absenţei)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite