BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Subiectele şi Baremele de la Limba Maternă

BACALAUREAT
DE TOAMNĂ 2013 Subiectele şi Baremele de la Limba Maternă

Peste 1.300 de candidaţi s-au înscris la Limba Maghiară     FOTO: Adevărul

Examenul scris pentru limba şi literatura maternă a fost susţinut marţi de peste 1.300 de candidaţi. Cei mai mulţi au ales limba şi literatura maghiară, 32 limba şi literatura germană, 6 limba şi literatura ucraineană şi 1 limba şi literatura sârbă, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Un elev a fost eliminat din examen după ce şi-a dat telefonul pe speaker în timp ce un prieten îi dicta rezolvările.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE -  La proba scrisă de Limba şi literatura maternă s-au prezentat 1.166 de candidaţi. Nici un candidat nu a fost eliminat din examen, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei..

UPDATE 15:30 - Ministerul Educaţiei a publicat variantele de subiecte şi baremele de corectare de la proba de limbă maternă.

Elevii au avut avea la dispoziţie trei ore pentru redactarea lucrării (9:00 - 12:00). Cei peste 1.300 de candidaţi de la limba maternă vor fi monitorizaţi video şi nu vor putea inta în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar fi putut fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare.

„Candidaţii vor putea părăsi sala de examen abia după o oră şi jumătate, însă nu au voie să iasă cu subiectele. În cazuri speciale, în timpul examenului, ei pot părăsi sala însoţiţi de un supraveghetor, dacă au nevoi fiziologice“, a explicat pentru adevarul.ro preşedintele Comisiei de Bacalaureat din Bucureşti, Florin Lixandru.

Următoarea probă din cadrul examenului este proba obligatorie a profilului, adică Istoria şi Matematica, care se va susţine miercuri. Ultima probă scrisă, cea la alegere, are loc vineri, urmând ca rezultatele parţiale să fie afişate luni, 2 septembrie iar cele finale pe 5. În total la a doua sesiune de Bac de anul acesta s-au înscris 87.000 de candidaţi.

E b Maghiara Materna Var 01 LMA

E b Maghiara Materna Bar 01 LMA

E b Sarba Materna Var 01 LSR

E b Sarba Materna Bar 01 LSR

E b Ucraineana Materna Var 01 LUA

E b Ucraineana Materna Bar 01 LUA

E b Germana Materna Var 01 LGE

E b Germana Materna Bar 01 LGE

Proba de Limba Română

Luni s-a dat proba scrisă de la Limba Română, unde au fost înscrişi peste 55.700 de candidaţi. Profesoara de Română Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ spune că subiectele sunt mai uşoare de data aceasta faţă de prima sesiune, unde s-a dat poezie la ultimul subiect de la ambele variante. „Subiectele au fost rezonabile de data asta, însă elevii se aşteptau probabil la proză ceea ce nu este în regulă fiindcă nu este numai proză în literatură, totuşi, piesa de teatru este accesibilă“, spune profesoara. Elevii au primit la ultimul subiect de la ambele variante, relaţia dintre două personaje dintr-o operă dramatică, respectiv dintr-o comedie.

Care sunt centrele de examen din Bucureşti

În Capitală, examenele sunt organizate în 33 din liceele de top, după acuzaţiile de fraudă la Bac de la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu”. Peste10.200 de candidaţi din Bucureşti vor participa la această sesiune de toamnă, potrivit datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Centrele de examinare din Bucureşti sunt: Colegiul German Goethe, Colegiul Naţional „Ion Neculce“, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, Colegiul Naţional „Sf. Sava“, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice „I. N. Socolescu“, Liceul teoretic „Jean Monnet“, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“, Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, Colegiul Teoretic „Mihail Sadoveanu“, Şcoala Centrală, Colegiul Teoretic „Lucian Blaga“, Liceu teoretic Hyperion“, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“, Liceul Teoretic „A. I. Cuza“, Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin“, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“, Colegiul Naţional „Matei Basarab“, Colegiul Naţional „Octav Onicescu“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Colegiul Economic Viilor, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“, Liceul teoretic „Ştefan Odobleja“, Colegiul Naţional „Grigore Moisil“, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Colegiul Tehnic „Carol I“, Colegiul Teoretic „Marin Preda“, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu“, Colegiul Ucecom „Spiru Haret“.

Calendar sesiune Bac august-septembrie 2013:

• 15 – 19 iulie - Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
• 19-20 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
• 19-21 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
• 20 -21 august - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
• 22 - 23 august - Evaluarea competenţelor digitale – proba D
• 26 august - Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
• 27 august - Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
• 28 august - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
• 30 august - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
• 2 septembrie - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
• 3-4 septembrie - Rezolvarea contestaţiilor
• 5 septembrie - Afişarea rezultatelor finale

Rezultatele de la prima sesiune de Bac 2013

Anul acesta, rata de promovare la nivel naţional a Bacalaureatului a crescut cu un procent, de la 55,4% la 56,4%, după soluţionarea contestaţiilor, conform rezultatelor finale afişate pe 12 iulie. Astfel, 63,1% dintre absolvenţii promoţiei 2012 - 2013 au promovat  şi 31,7% dintre absolvenţii promoţiilor anterioare au luat examenul, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei.

La nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre cei 175.513 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat Bac-ul. Dintre aceştia, au obţinut medii de trecere 63,1% respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 - 2013, şi 31,7%, respectiv 11.859, din promoţiile anterioare.

În sesiunea iunie - iulie a bacalaureatului 2013 s-au înscris 188.842 de candidaţi şi s-au prezentat 175.513. Dintre aceştia, 320 de participanţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Prin comparaţie, în 2012, ponderea de promovare la nivel naţional a fost de 44,4, în timp ce în 2011 a fost de 45,7. Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli.

La sesiunea din toamnă de anul trecut, au promovat 25,49% din candidaţi, potrivit cifrelor oficiale. În total, peste 21.000 de elevi au promovat sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2012, dintr-un total de peste 85.000 de candidaţi prezenţi. Dintre aceştia, în jur de 24.000 au provenit din promoţiile anterioare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: