Zăpada mieilor le dă frisoane agricultorilor. Ce culturi agricole sunt compromise din cauza gerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viscolele din ultimele zile au pus la pământ jumătate din solariile din estul şi sudul ţării. Iar îngheţul a compromis pomii fructiferi – cireşi, zarzări, piersici – în proporţie de 30% pentru că aceştia erau deja înmuguriţi, spun cultivatorii.

Căderile masive de zăpadă şi temperaturile sub zero grade din această săptămână i-au adus la disperare pe cultivatorii de legume şi fructe. Aceasă zăpadă a mieilor, venită după aproximativ două săptămâni de vreme caldă, primăvăratică, a surprins pomii fructiferi timpurii, cum sunt cireşii, zarzării, piersicii sau caişii, în plină înmugurire. Iar vântul extrem de puternic a pus la pământ hectare întregi de solarii.

Acolo unde răsadurile au fost suficient de dezvoltate pentru a fi transferate din sere în solarii, plantele sunt în mare pericol din cauza temperaturilor scăzute care le reduc viteza de creştere şi le expun îmbolnăvirilor. În zonele mai puternic afectate, pomii fructiferi sunt practic compromişi în proporţie de aproximativ 30%, iar solariile sunt pe jumătate distruse, spun cultivatorii.

„Gata cu fructele noastre!“

„Avem probleme foarte grave. Pomii care au apucat să înmugurească, unii chiar să înflorească, au îngheţat şi nu mai avem ce le face. La cireş, zarzăr, cais sau piersic îi ajunge o oră-două de temperaturi sub minus 3-4 grade şi gata. Acum, după atâtea zile de ger, aceste livezi sunt compromise; doar la o primă vedere aş putea spune că e vorba de 30%, dar adevăratele pagube le vom evalua mai târziu. Oricum, e clar, în locul fructelor noastre vom aduce cireşe, caise, pere şi piersici din import“, a declarat pentru „Adevărul“ Mircea Croitoru, liderul Asociaţiei cultivatorilor de legume şi fructe „Matca“.

El a adăugat că şi strugurii de masă sunt în pericol: „Mulţi cultivatori au apucat să taie deja viile, să le pregătească pentru primăvară, aşa că i-a prins această zăpadă cum nu se poate mai rău“.

Cât despre situaţia solariilor, „jumătate din acestea sunt la pământ şi oamenii se luptă acum să dea zăpada deoparte şi să le ridice la loc; desigur, şi legumele de acolo sunt compromise“.
Mircea Croitoru ne-a mai spus că la nivelul Asociaţiei s-a format o comisie pentru a evalua pagubele şi a stabili ce demersuri se vor întreprinde în vederea despăgubirii agricultorilor afectaţi.

Legumele, la limita supravieţuirii

Şi în sudul ţării, agricultorii au frisoane din cauza zăpezii mieilor. „Au fost câteva evenimente nefericite şi aici, în zona Slatina, s-au distrus solarii, mai ales cele neîncălzite. În sere deja ţinem forţat tomatele şi castraveţii şi nu putem decât să sperăm ca zăpada să se ducă mai curând. Pe partea de livezi, noi avem mai mulţi meri şi pruni, nu am auzit să fie evenimente nedorite, dar cu siguranţă cine a apucat să taie, să cureţe, are probleme pentru că aceste culturi sunt extrem de vulnerabile la îngheţ“, ne-a declarat Florin Ciobanu, membru fondator al Asociaţiei Profesionale Naţionale Legume-Fructe (APNLF).

La fel stau lucrurile şi în Tulcea, cu toate că aici ninsorile nu au fost abundente. „Pericolul este chiar acum, din cauza temperaturilor scăzute. Lipsa de căldură şi luminozitate, în solarii, provoacă îmbolnăviri şi stagnarea creşterii la plantele mai sensibile, iar culturile sunt în mare parte distruse. Doar cu legumele rădăcinoase, ceapă, morcov, care n-au apucat să răsară, putem fi liniştiţi“, ne-a spus, la rândul său, Nicolae Cristea, administratorul fermei Legumes din Tulcea.

Merele de Voineşti, încă la adăpost

Nici cultivatorilor de mere din vestitul bazin Voineşti nu le-a fost uşor când au văzut că „se îngroaşă gluma“ cu frigurile şi zăpezile din acest sfârşit de martie. „Deocamdată, mugurii nu s-au deschis la pomii noştri, au o dezvoltare ceva mai târzie şi nu au fost influenţaţi de vremea caldă de la începutul lunii. În schimb, caişii, piersicii sau cireşii au muguri mai timpurii şi este foarte posibil să fi îngheţat. La noi ar apărea probleme doar dacă ar veni un îngheţ după 15 aprilie“, ne-a spus Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din judeţul Dâmboviţa.

Cu siguranţă, aceste pagube vor avea anumite escte asupra preţurilor la legume şi fructe, dar e încă prea devreme să estimăm care vor fi acestea.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite