Zacusca, bulionul, gemul sau dulceața, vândute în condiții stricte de gospodăriile țărănești
0Zacusca, bulionul, gemul sau dulceața vor fivândute în condiții mai stricte de gospodăriile țărănești, potrivit unui ordin emis de Autoritatea Sanitar Veterinară și de Siguranță a Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit proiectului ANSVSA, o gospodărie este considerată „țărănească” atunci când produce și vinde până la 800 de kilograme de produse prelucrate din legume și fructe pe an. În categoria acestor produse intră zacusca, bulionul de casă, dar și gemurile, dulcețurile, compoturile și alte alimente conservate preparate din legume și fructe, inclusiv murăturile sau varza murată.
Dacă producția depășește această cantitate, autoritățile cer ca producătorul să fie organizat juridic, adică să-și facă o firmă la Registrul Comerțului, având obligația de a obține un document special de înregistrare sanitar-veterinară și, implicit, să îndeplinească noi cerințe administrative și financiare.
Producătorii care doresc să-și vândă produsele direct din gospodărie trebuie să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor (DSVSA) din județul de reședință. Înregistrarea include o notificare cu activitățile de comercializare și locurile de vânzare.
Norma stipulează că producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească trebuie să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor prin care obţin şi vând produse prelucrate din legume şi fructe.
Notificarea DSVSA județene va trebui însoțită de o serie de documente: o notificare cu activitățile desfășurate și locurile de vânzare, conform modelului din Anexa nr. 21 (care se găsește în continuarea proiectului de ordin); copie după actul de identitate al producătorului; document privind starea de sănătate a producătorului și a familiei acestuia; copie a atestatului de producător și a carnetului de comercializare, emise de primării sau cooperative; dovada plății tarifelor prevăzute de legislația în vigoare.
Asociația BIO România: Ordinul va încuraja producţia de alimente tradiţionale
Ordinul privind funcţionarea Gospodăriei Ţărăneşti va încuraja producţia de alimente tradiţionale realizate după reţete străvechi, fiind "o şansă istorică pentru micii fermieri" să îşi valorifice superior legumele şi fructele din gospodăria proprie, susţin reprezentanţii Asociaţiei BIO România.
ANSVSA a finalizat şi trimis către aprobare Ordinul privind funcţionarea Gospodăriei Ţărăneşti, care furnizează alimente de origine non-animală, acesta având ca scop simplificarea legislaţiei pentru unităţile de capacitate mică, sprijinirea producţiei locale şi promovarea dezvoltării comunităţilor rurale din România.
„Prin promovarea produselor locale, dorim să încurajăm un sistem alimentar mai sănătos şi echitabil, care să susţină atât micii producători români, cât şi consumatorii", precizau reprezentanţii ANSVSA.
Ulterior, în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora această iniţiativă denumită şi „Legea Mărarului" va îngrădi producerea şi comercializarea legumelor şi fructelor din gospodăriile ţărăneşti.
Potrivit Asociaţiei Bio România, ţăranul român primeşte dreptul de a produce, eticheta şi comercializa produsele procesate obţinute în gospodăria proprie, printr-o simplă notificare pe care o completează şi o trimite în format fizic sau pe e-mail la DSV-ul judeţean, conform acestui ordin.
„Nu există taxe şi niciun fel de costuri pentru înregistrarea sanitar-veterinară. Este o şansă istorică pentru micii fermieri să îşi valorifice superior legumele şi fructele din gospodăria proprie. Astfel, bucătăria ţărănească este recunoscută ca producător de alimente destinate consumului public. (...) ANSVSA repară o greşeală istorică din perioada aderării României la UE, când au rămas funcţionale doar marile unităţi de procesare, cei mici şi mijlocii fiind obligaţi să îşi înceteze activitatea. Gospodăria Ţărănească reprezintă baza producţiei agricole şi alimentare a României, dar şi a spaţiului rural care trebuie dezvoltat în armonie cu natura. Cine se va opune acestui ordin, doreşte să menţină gospodăria ţărănească la stadiul actual de subzistenţă. Sperăm ca înţelepciunea ţăranului român să triumfe", au mai transmis reprezentanţii Asociaţiei Bio România.