Yuanul chinezesc devine valută de rezervă internaţională. China atentează la supremaţia dolarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China încearcă să devină o putere financiară globală   FOTO Getty Images
China încearcă să devină o putere financiară globală   FOTO Getty Images

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a decis admiterea yuanului chinezesc în coşul său de valute, o victorie pentru Beijing în campania sa de recunoaştere a faptului că este o putere economică globală, scrie Reuters.

Decizia de a include yuanul, cunoscut şi ca renmimbi, în Drepturile Speciale de Tragere (DST) alături de dolar, euro, lira sterlină şi yenul japonez este un pas important pentru China în tentativa sa de integrare în sistemul financiar mondial.

Pentru a respecta criteriile FMI, Beijingul a făcut o serie de reforme în ultimele luni, inclusiv un acces mai bun pentru străini la pieţele financiare ale Chinei, emiterea mult mai frecventă de titluri de stat şi extinderea programului de tranzacţionare.

Christine Lagarde, şefa FMI, a avertizat, însă China să nu se oprească aici cu reformele. „Includerea renmimbi în DST este un semn clar că reformele au fost implementate şi că vor continua să fie implementate“, a spus ea reporterilor.

Banca Populară a Chinei, banca centrală a statului asiatic, se aşteaptă ca pe viitor comunitatea internaţională să aibă un rol tot mai mare în economia Chinei.

Guvernatorul Yi Gang a afirmat că includerea yuanului în DST va face cursul acestuia mai stabil, el arătând că nu este cazul pentru o nouă devaluare a acestuia, aşa cum se aşteptau anumiţi traderi.

Yuanul va avea o cotă de 10,92% în Drepturile Speciale de Tragere (DST), iar prin includerea sa a scăzut rolul euro. Pentru a fi inclus în coşul de valute folosit de FMI, yuanul trebuia să îndeplinească mai multe criterii, precum acela de a fi folosit în plăţile internaţionale sau tranzacţionat pe scară largă pe pieţele externe. În 2010, China a ratat îndeplinirea acestui criteriu.

China este a doua economie mondială.

Includerea yuanului din octombrie 2016 este mai mult simbolică, cu puţine implicaţii immediate pe pieţele financiare. Pe termen lung, însă, China doreşte eliminarea dolarului american ca moneda globală de top. Acest lucru nu se va întâmpla până când va exista o altă monedă care va concura cu dolarul din punct de vedere geopolitic şi va fi la fel de sigur.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite