Warren Buffett critică dur politicile comerciale ale lui Trump: Comerțul nu ar trebui să fie o armă
0Warren Buffett a lansat sâmbătă critici la adresa politicii comerciale dure promovate de administraţia Trump, fără a-l menţiona direct pe preşedintele SUA, afirmând că impunerea de tarife punitive la nivel global este „o mare greşeală”.

„În Statele Unite, ar trebui să încercăm să facem comerț cu restul lumii. Ar trebui să facem ceea ce facem cel mai bine, iar ei ar trebui să facă ceea ce fac cel mai bine”, a spus Buffett la adunarea acţionarilor Berkshire Hathaway, scrie CNBC
Președintele Donald Trump nu a fost menționat direct în timpul acestei discuții.
„E o mare greşeală, în opinia mea, să ai şapte miliarde şi jumătate de oameni care nu te plac prea mult, iar tu, cu 300 de milioane de cetăţeni, să te lauzi cu cât de bine o duci. Nu cred că este corect şi nici înţelept.”
Comentariile sale, cele mai directe de până acum legate de tarife, vin după ce Casa Albă a impus luna trecută cele mai ridicate taxe vamale din ultimele generaţii, stârnind volatilitate extremă pe Wall Street. Totodată, preşedintele a anunţat o pauză de 90 de zile în aplicarea majorărilor, cu excepţia Chinei, în încercarea de a încheia acorduri comerciale cu alte ţări.
Statele Unite au impus în 2025 tarife de până la 145% asupra importurilor din China, iar Beijingul a răspuns cu taxe vamale de până la 125% asupra produselor americane. China a anunţat săptămâna trecută că evaluează posibilitatea reluării negocierilor comerciale cu Washingtonul.
„Cred că, cu cât restul lumii devine mai prosper, cu atât vom deveni şi noi mai prosperi – nu va fi în detrimentul nostru – şi cu atât ne vom simţi mai în siguranţă, la fel şi copiii voştri, într-o zi”, a spus Buffett.
Investitorii aşteptau cu nerăbdare poziţia lui Buffett, în vârstă de 94 de ani, pentru a naviga contextul macroeconomic incert şi pentru a evalua starea economiei americane. Conglomeratul Berkshire Hathaway, evaluat la peste un trilion de dolari şi cuprinzând afaceri din domenii precum asigurări, transport, energie şi retail – de la Geico la Burlington Northern şi Dairy Queen – oferă o imagine largă asupra sănătăţii economiei SUA.
Datele arată că PIB-ul american s-a contractat în primul trimestru pentru prima dată din 2022.
În raportul financiar pe primul trimestru, Berkshire a precizat că tarifele şi alte evenimente geopolitice generează ”incertitudine considerabilă”. Compania a subliniat că nu poate anticipa impactul viitor al acestora.
Buffett adoptă o poziţie defensivă, marcând al zecelea trimestru consecutiv de vânzări de acţiuni. În 2024, Berkshire a vândut titluri în valoare de peste 134 de miliarde de dolari, în principal din participaţiile la Apple şi Bank of America. Drept urmare, rezervele de lichidităţi ale companiei au atins un nou record: 347 de miliarde de dolari la finalul lunii martie.
Grupul Berkshire Hathaway, condus de Warren Buffett, a raportat sâmbătă rezultate financiare pentru primul trimestru din 2025, evidenţiind o scădere accentuată a profitului operaţional faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Conglomeratul, care deţine afaceri diverse în domeniile asigurărilor, transportului, energiei, retailului şi altor sectoare, a avertizat că tarifele vamale ar putea afecta în continuare profiturile.