Voucherele gratis pentru biciclete de la Primărie vin cu taxe-surpriză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea pe bicicletă FOTO Facebook
Gabriela Firea pe bicicletă FOTO Facebook

Bucureştenii care au luat vouchere pentru biciclete de la Primăria Capitalei trebuie să plătească impozit pe acest venit, dar şi să treacă prin chinul completării şi depunerii Declaraţiei Unice. În caz contrar, ei vor fi amendaţi.

Fiscul anunţă că toate cele 25.000 de vouchere pentru biciclete acordate anul trecut de Primăria Municipiului Bucureşti prin proiectul „Biciclişti în Bucureşti” sunt impozabile, astfel că beneficiarii trebuie să depună Declaraţia Unică şi să plătească un impozit de 10% pentru acest venit, scrie profit.ro. Primăria a acordat 5.000 de vouchere şi în 2017, dar atunci nu exista Declaraţia Unică.

Valoarea voucherelor acordate anul trecut de Primărie este de 500 de lei, astfel că impozitul datorat pentru voucher este de 50 de lei.

Grav este însă faptul că Primăria a ştiut că vor exista obligaţii fiscale pentru vouchere, însă nu a subliniat clar acest aspect şi nu i-a informat corespunzător pe beneficiari. Precizarea a fost făcută în Regulamentul pentru acordarea voucherelor, un document de şapte pagini şi este formulată, vag, astfel: „Uilizarea voucherului atrage obligaţia beneficiarului atât de declarare a venitului aferent voucherului, cât şi de plată a impozitului rezultat, cu respectarea procedurilor stabilite de legislaţia în vigoare”.

Chinul Declaraţiei Unice                                           

Toţi cei care au obţinut voucherele sunt obligaţi să completeze şi să depună Declaraţia Unică, un document complicat şi greu de înţeles, lung de 10 pagini şi cu instrucţiuni de completare de 43 de pagini.

Problema este că, din acest an, depunerea Declaraţiei Unice se face exclusiv online. Drept urmare, toţi cei cu această obligaţie trebuie să îşi facă întâi un cont în serviciul Spaţiu Privat Virtual (SPV), prin intermediul căruia se poate depune formularul.

Termenul limită până la care trebuie depusă Declaraţia Unică este 31 iulie. O altă problemă este funcţionarea site-ului ANAF şi a Spaţiului Privat Virtual. Iniţial, formularul trebuia depus până la 25 martie, însă termenul a fost prelungit din cauză că site-urile Fiscului funcţionau cu dificultate sau deloc. Cei care vor fi obligaţi să depună Declaraţia sunt, aşadar, sfătuiţi să nu o lase pe ultima sută de metri.

Persoanele care trebuie să depună Declaraţia Unică şi nu o fac în termenul prevăzut de lege riscă să fie amendate cu 50-500 de lei.

Unele vouchere au fost vândute pe OLX

Voucherele acordate de Primăria Capitalei au trezit spiritul întreprinzător în unii români, care au văzut oportunitatea să facă un ban de pe urma lor. Mai precis, unii bucureşteni care s-au aflat pe lista fericiţilor câştigători şi-au scos la vânzare voucherele pe portalul de anunţuri OLX.

Anunţurile arătau că un voucher de 500 de lei se vinde cu câte 350 sau chiar 450 de lei. Ulterior, platforma OLX a anunţat că va dezactiva anunţurile de vânzare, iar primărul Gabriela Firea i-a criticat pe micii „afacerişti”, spunând că nu poate fi omorât un proiect „pentru 1 la sută erori” şi că nu pot fi pedepsiţi bucureştenii „pentru că sunt doi-trei care ne fac de ruşine”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite