Ucraina și-a oprit exporturile de cereale către Republica Cehă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2 milioane de tone de cereale rămase de la recolta din 2022 sunt depozitate acum în silozurile cehe.

Exporturi de cereale. Foto: Arhiva Adevărul
Exporturi de cereale. Foto: Arhiva Adevărul

Ucraina a oprit exportul de cereale în Republica Cehă, a transmis marți agenția cehă de știri ČTK, citând Uniunea Agricolă, care reunește fermierii cehi.

Din cauza problemelor legate de exportul de cereale cehe pe fondul concurenței cu cereale ieftine care provin din Ucraina, silozurile republicii este puțin probabil să poată accepta întreaga recoltă de cereale în 2023, , potrivit agenției CTK. Aproximativ un milion de tone de cereale nu vor găsi un loc pentru depozitare.

Fermierii cehi au ajuns la această concluzie pe baza prognozelor pentru recolta de cereale din 2023. Acesta se va ridica la aproximativ 7 milioane de tone, ceea ce este cu 8,1% mai puțin față de recolta din 2022. Capacitatea totală asilozurilor cehe și a depozitelor agricole specializate asociate unde pot fi depozitate cereale din Cehia este de aproximativ 8 milioane de tone.

Acum 2 milioane de tone de cereale rămase de la recolta din 2022 sunt stocate în silozurile cehe. Din cauza stocului excesiv de cereale de pe piața europeană, acest volum este încă imposibil de vândut, în ciuda unei reduceri semnificative a prețurilor în ultimul an. În același timp, potrivit agenției, cea mai mare parte a cerealelor recoltate a fost exportată anterior de Cehia.

Ministerul ceh al Agriculturii a informat mai devreme că de la începutul conflictului militar din Ucraina și până în februarie 2023, au fost importate în Uniunea Europeană de 10 ori mai multe cereale ucrainene decât în ​​anii precedenți. Importurile s-au ridicat la 3,526 milioane de tone. O treime din această cantitate a rămas în Polonia. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite