Virgil Popescu, acuzat de sindicalişti că a scăzut „din pix” valoarea termocentralei Mintia. Care e strategia ministerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este acuzat de sindicalişti că a scăzut „din pix” valoarea Termocentralei Mintia, pentru a o putea vinde „cui trebuie”. Acuzaţiile vin în contextul în care ministrul a anunţat că toată strategia de dezvoltare energetică este gândită pentru trecerea de la cărbune la gaz natural.

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara îl acuză pe ministrul Energiei că a oprit, abuziv, activitatea termocentralei Mintia, în martie anul trecut, şi a scăzut „din pix” valoarea obiectivului strategic cu 40 milioane de euro (de la 100 de milioane de euro, la doar 60 de milioane de euro), retrăgând-o din exploatare în decembrie 2021, pentru ca zilele trecute să fie aprobată vânzarea termocentralei, „al cărei preţ va scădea, la licitaţiile care vor urma, ca să o cumpere cine trebuie”.

„Se pare că Ministerul Energiei nu este la curent cu evoluţia crizei energetice din Europa şi merge pe acelaşi drum. Dacă agenda este să o predea cuiva, atunci trebuie predată şi nu îl interesează ce costuri vor fi pentru România. Dacă ar fi pornit termocentrala Mintia pe grupul care funcţionează pe gaz, la preţurile mari care erau acum în piaţă, s-ar fi făcut şi profit. Preţul de 60 de milioane de euro, cu care scot la vânzare termocentrala Mintia, îl scoţi după o lună de funcţionare cu două grupuri. Dacă nu se adjudecă la prima licitaţie, preţul termocentralei va scădea cu 30% şi tot aşa, după fiecare licitaţie”, a declarat pentru ph-online.ro Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Potrivit acestuia, Termocentrala Mintia are toate 5 grupurile pe gaze, dar în prezent un singur grup poate funcţiona, iar pentru celelalte este nevoie de o investiţie minimă în redimensionarea conductei de gaz. 

„Singura problemă este capacitatea ţevii de gaz, care este prea mică şi care trebuie redimensionată. Gazoductul BRUA trece undeva la 30-40 de km de termocentrală şi se poate face un branşament nou, dimensionat pe debitul necesar, o investiţie de câteva milioane de euro. Se poate folosi şi producţia internă de gaze, existând şi posibilitatea de a monta o conductă în paralel cu cea existentă. Iar investiţia se putea face din profitul obţinut de termocentrala Mintia într-un an de zile, dacă Ministerul Energiei ar fi lăsat-o să funcţioneze pe grupul de gaz", ne-a precizat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Principalii creditori ai termocentralei Mintia au votat pentru vânzarea acesteia. Cine sunt aceştia? Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului de Mediu, ANAF-ul, Hidroelectrica şi Apele Române, adică statul român.

Singura care nu a votat, pentru că, se pare, nu a fost prezentă, a fost Hidroelectrica. „Firmele din afară, despre care se vorbeşte că ar fi interesate să cumpere, nu vor deloc să cumpere Mintia, ele erau interesate doar să aducă grupuri energetice, pe care să le plătească statul român. Numele acestea se vehiculează doar ca să nu fie singur Gabriel Comănescu, cu GSP Power", a mai afirmat Cristian Iştoc, liderul Sindicatului Solidaritatea.

 „Nu comentez ce spune un singur om, pentru că acolo atât mai este: Iştoc (n.r. - Cristian Iştoc)”, a precizat Virgil Popescu, întrebat de acuzaţiile Sindicatului Solidaritatea Hunedoara şi situaţia termocentralei Mintia. „E în proces de insolvenţă” a mai precizat ministrul care a adăugat că  evaluările referitoare la aceasta le face lichidatorul.

Virgil Popescu: Toată strategia de dezvoltare energetică este gândită pentru trecere de la cărbune la gaz natural

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent atât într-un interviu acordat Jerusalem Post, cât şi mass-media din România, că toată strategia de dezvoltare energetică este gândită pentru trecerea de la cărbune la gaz natural.

„Vrem să înlocuim combustibilii fosili. Când am vorbit cu ministrul (israelian al energiei – n. red,), i-am spus despre mixul de energie electrică din România. Avem aproape 20% cărbune, aproape 8% gaz, aproape 20% nuclear, iar restul de 40% sunt hidro şi surse regenerabile. Vrem să eliminăm treptat cărbunele până în 2032 şi să folosim gazul ca combustibil de tranziţie”, a spus ministrul Energiei pentru Jerusalem Post.

„Toată strategia de dezvoltare energetică este gândită pentru trecere de la cărbune la gaz natural. Evident, energie regenerabilă, energie nucleară, dar consumând gazul din producţia internă, nu bazându-ne pe importuri”, a adăugat ministrul pentru presa din România. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite