Vine foametea? Migrația virusurilor decimează efectivele de animale: vaci cu gripă aviară, oile cu pestă

0
Publicat:

În ultima perioadă s-a produs o îngrijorătoare migrație a virusurilor de la găini la vaci și de la porci la oi, existând și numeroase cazuri în care ovinele s-au contaminat cu virusuri care afectau doar vacile.

Oaie bolnavă
Oile s-au îmbolnăvit de „BlueTongue”, pe care doar vacile o aveau. Foto La France Agricole

Noul virus serotip 3 al febrei catarale ovine a fost detectat pentru prima dată în Europa în septembrie 2023, în Țările de Jos, înainte de a se răspândi în Belgia, Germania și Regatul Unit în lunile următoare, scrie LaFranceAgricole. Însă cazurile cu această boală, cunoscută și sub denumirea de „boala limbii albastre”, au crescut în ultimele săptămâni la ferme.

BlueTongue, boala limbii albastre la oi vine din Olanda

În Olanda, 2.909 focare au fost înregistrate luni, potrivit celui mai recent raport publicat de Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Produselor Alimentare și de Consum. Este cu 650 mai mult decât o săptămână mai devreme, potrivit presei olandeze.

În Germania, 1.885 de focare ale acestui serotip au fost înregistrate până la 8 august , a anunțat marți Institutul Friedrich-Loeffler (FLI), principala organizație germană de cercetare în domeniul sănătății animale. În 2023, au fost identificate doar 23. „Există un adevărat val care se extinde de la începutul lunii iulie în fermele cu animale sensibile”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al institutului.

În Belgia, 515 focare au fost detectate între 1 iunie și 11 august, inclusiv 436 într-o singură săptămână, potrivit raportului săptămânal al platformei franceze de supraveghere epidemiologică a sănătății animale ESA, publicat marți.

Primele cazuri au fost confirmate și la începutul lunii august în Franța, Luxemburg și Danemarca, indică Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor. Potrivit unui raport publicat luni pe site-ul său, cinci focare au fost confirmate în nordul Franței. Ministerul francez al Agriculturii a decis să accelereze implementarea campaniei de vaccinare .

Uneori pierderi grele

FCO se manifestă prin febră, probleme respiratorii, limbă atârnată sau chiar pierderea puietului gestant și uneori prin moartea animalelor, în proporții variate de la o reproducere la alta. 

Alte serotipuri ale bolii sunt deja prezente de câțiva ani în Europa, cu vaccinuri adecvate, dar nu întotdeauna disponibile sau utilizate de crescători. Franța se confruntă de câțiva ani cu serotipurile FCO 4 și 8, care au ucis mii de oi în ultimele săptămâni în sud.

Pentru serotipul 3, guvernul francez a organizat o campanie de vaccinare, cu 6,4 milioane de doze gratuite, „pentru a reduce cât mai mult posibil diseminarea acestuia”, Stéphan Zientara, directorul laboratorului de sănătate animală al agenției de sănătate Anses. Această vaccinare începe săptămâna aceasta. „Am dori să împiedicăm oile din Roquefort (în sudul Franței) să se confrunte pentru prima dată cu acest virus.

În țările în cauză, specialiștii în boli animale „sunt în alertă”, asigură Stéphan Zientara. Extinderea acestui nou serotip urmează „un scenariu similar” cu alte epizootii „cum ar fi serotipul 8 al febrei ovine în Europa de Nord în 2006-2007 sau virusul Schmallenberg în 2012”. Dar „intotdeauna suntem puțin surprinși de viteza de răspândire”.

România și Grecia, afectate de pesta oilor și caprelor

România și Grecia se confruntă, în prezent, cu Pesta Micilor Rumegătoare ( PMR ), o boală foarte contagioasă care afectează anumite zone din cele două țări, dar care până în acest an era întâlnită doar la porci.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea.

Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11.07.2024, urmate de mortalități în zilele următoare. Medicii veterinari au suspicionat evoluția unor afecțiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă.

În Europa, la 20 iulie erau confirmate mai multe focare de PMR în exploatații mixte de capre și oi din Regiunea Thessalia, Grecia. PMR a fost semnalată prima dată pe continent, în anul 2018, când a fost diagnosticat primul focar în Bulgaria, în localitatea Bolyarova, aproape de graniţa cu Turcia.

Refrigerarea şi congelarea conservă virusul.

Gripa aviară la vaci

Una din cinci mostre de lapte din comerț prezintă urme de gripă aviară, anunța încă din aprilie Food and Drug Administration (FDA).

Tulpina H5N1 a gripei aviare a fost detectată pentru prima dată în efectivele de vaci din Texas în luna martie - iar de atunci a fost găsită în efective din nouă state, printre care și Colorado, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

Virusul și-a demonstrat capacitatea de a se muta (de la găinile din Texas - n. red.) la vacile de lapte și, deși nu provoacă mortalitate, determină o scădere a producției de lapte, ceea ce are impact economic”, a declarat Pitesky pentru The Independent. „Acest lucru va afecta în cele din urmă capacitatea de a produce lapte și toate lucrurile care sunt asociate cu aceasta”.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite