VIDEO Primul strat de asfalt la drumurile de legătură ale podului suspendat peste Dunăre, Golden Gate-ul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premieră la drumurile de legătură cu podul suspendat peste Dunăre. Constructorii au turnat primul strat de asfalt pe malul brăilean. Obiectivul trebuie deschis circulației în decembrie 2022, conform graficului pe care și l-a asumat constructorul. 

Primul strat de asfalt la drumul de legătură ale podului suspendat peste Dunăre FOTO: Radu Aramă
Primul strat de asfalt la drumul de legătură ale podului suspendat peste Dunăre FOTO: Radu Aramă

Într-o filmare cu drona, realizată de fotograful profesionist Radu Aramă, se observă că muncitorii au turnat asfalt pe o porțiune a drumului care duce la podul peste Dunăre de la Brăila.

„Au fost turnați primii metri de asfalt pe malul brăilean. Sper să urmeze mulți alți”, este mesajul care însoțește video realizat cu drona de Radu Aramă.

Sorin Grindeanu a făcut luni, 3 octombrie, o inspecție pe șantierul celui mai important obiectiv de infrastructură din România ultimelor trei decenii. Constructorul i-a prezentat graficul lucrărilor și s-a angajat că obiectivul va fi gata în decembrie 2022.

„Mă aștept ca termenul să fie respectat. Am văzut de prea multe ori mesaje diferite.(…) Cu toții vedem că este o lucrare impresionantă. E una din construcțiile importante în Europa… Nu sunt pesimist din fire, îmi doresc ca acest grafic pe care insist să-l pozați să fie și pus în practică. E o provocare pentru toată lumea. Vreau să vă spun că nu vorbim de o firmă de apartament, este una dintre cele mai mari companii care își desfășoară activitatea în România…, dar atâta timp cât este un contract, el trebuie dus la bun sfârșit”, a adăugat Grindeanu.   

Vizita are loc după ce au apărut mai multe informații contradictorii despre lucrare. Deși constructorul a promis că podul va fi gata până la finalul anului, el a depus o solicitare la CNAIR privind prelungirea termenului de finalizare până în 2025.

„Am verificat șantierul Podului suspendat dintre Brăila și Tulcea. Reprezentantul constructorului italian (din Asocierea nipono-italiană) a prezentat un nou grafic al lucrărilor cu angajamente publice ferme: pe pod și pe drumurile de acces se va circula de la sfârșitul acestui an, iar, în vara anului viitor, întregul proiect va fi finalizat (varianta spre Jijila și descărcarea în Drumul Expres Galați- Brăila)”, a declarat ministrul Grindeanu.

„Nu tolerăm constructori care nu își respectă obligațiile!”

Infrastructura reprezintă șansa dezvoltării rapide a României, în actualul context complicat economic, transmite ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, într-o postare pe Facebook, după vizita efectuată pe șantierul podului suspendat peste Dunăre.

„Infrastructura reprezintă șansa dezvoltării rapide a României, în actualul context complicat economic. De aceea, contractele trebuie să se deruleze în termenii stabiliți. Antreprenorii serioși ne sunt parteneri în acest efort și îi tratăm onest. Însă nu tolerăm constructori care nu își respectă obligațiile! În cazul acestora vom decide cele mai dure măsuri legal posibile”, a transmis Grindeanu.

Podul suspendat peste Dunăre, „Golden Gate-ul” de la Brăila, va fi cea mai înaltă construcţie din România şi cea mai scumpă lucrare de infrastructură realizată în ultimii 30 de ani. De asemenea, va fi ultimul pod peste Dunăre, înainte de vărsarea în Marea Neagră, cel mai mare din România şi al treilea din Europa ca dimensiune. 

Investiţia presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul judeţului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri.

Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1.120 metri) şi două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila şi de 364,6 metri pe malul Tulcea. De o parte şi de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 metri fiecare. 

33 de poduri, podeţe și pasaje

Drumul principal va avea două benzi pe sens şi va lega judeţul Brăila de judeţul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 kilometri. În rest, vor fi realizate intersecţii giratorii, 33 de poduri, podeţe, pasaje şi o staţie de taxare.

Pilonii au 192 metri înălţime totală de la partea superioară a fundaţiei şi sunt localizaţi în aproprierea malurilor. Fiecare pilon este prevăzut cu scări şi lift, accesul fiind permis din benzile de întreţinere localizate pe ambele părţi ale tablierului. La pilonul Brăila sunt 72 piloţi de 40 metri lungime, iar la pilonul Tulcea sunt 72 piloţi de 38 metri lungime. 

În cadrul Master Planului General de Transport, podul figurează ca parte a Drumului Expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanţa, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030, care va conecta Nordul Munteniei şi Sudul Moldovei de Nordul Dobrogei, unde se află Delta Dunării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite