Vești proaste la început de an. De ce inflația e mai mare decât arată cifrele, iar puterea de cumpărare scade și cu 50%

0
Publicat:

Cunoscutul analist financiar Radu Georgescu demontează laudele guvernanților și ale BNR potrivit cărora inflația este în scădere și arată cum a scăzut în ultima perioadă puterea de cumpărare a românilor

Inflația ne golește coșurile și buzunarele. FOTO Shutterstock
Inflația ne golește coșurile și buzunarele. FOTO Shutterstock

Cunoscutul analist financiar Radu Georgescu explică mai multe paradoxuri și informații economice antagonice care circulă și îi derutează tot mai mult pe oameni. El abordează problemele controversate ale inflației, prețurilor imobiliarelor și consumului.

Managing partner la CFO Network, reputatul analist financiar Radu Georgescu are argumente imbatabile când vorbește despre volatilitatea din prezent și despre felul în care cetățeanul de rând este afectat de problemele economice cu care se confruntă România și nu numai.

„Consumul crește... dar de fapt scade, prețurile la locuințe cresc... dar de fapt scad. Să le luăm pe rând. Inflația scade... dar de fapt crește: Lunar, primim niște date oficiale cu inflația Majoritatea oamenilor simt în buzunarul lor că inflația reală este mult mai mare decât cea oficială. Acest lucru este confirmat de datele publicate de companiile specializate cu monitorizarea prețurilor. Compania de cercetare de piață Nielsen spune ca prețurile din magazine au crescut în 2023 în medie între 15-25%. Cu mult peste inflația oficială de 8%”, explică el, într-o postare pe Facebook.

Consumul scade peste tot, adio creștere pe consum

Referitor la consum, el dă exemplul FedEx. „CEO-ul de la FedEx, una dintre cele mai mari firme de transport din lume, a spus luna trecută că se transportă mai puține bunuri, oamenii consumă mai puțin și că suntem în recesiune economică la nivel mondial. Faptul că se transportă mai puține bunuri se vede în prețul petrolului care a scăzut cu 40% față de acum doi ani. Am revenit la prețurile din anul 2019”, mai spune el.

Despre prețurile locuințelor, care după unii ba cresc, ba scad, el spune că „80% din tranzacțiile imobiliare au în spate un credit ipotecar”, și că „la același venit, acum poți să iei un credit cu 50% mai mic decât în 2022. Cu alte cuvinte, puterea de cumpărare a scăzut cu 50% în cazul unui credit ipotecar. Acest lucru se reflectă și în datele oficiale. Conform datelor de la BNR soldul creditului ipotecar a scăzut cu un miliard de lei în 2023”, adaugă el.

La fel ca la criza din 2009

„Ultima dată când a scăzut soldul creditelor ipotecare a fost în anul 2009”, avertizează el.

În 2022 soldul creditului ipotecar a crescut cu șase miliarde de lei. Asta înseamnă că în 2023 s-au acordat credite ipotecare cu o valoare mai mică de șapte miliarde de lei comparat cu 2022”, spune Radu Georgescu.

În plus, potrivit acestuia, prețurile la toate materialele de construcții: lemn, fier, oțel etc au scăzut cu peste 50% comparat cu prețurile practicate în urmă cu doi ani.

„Am revenit la prețurile din anul 2019. Asta arată că cererea de locuințe a scăzut foarte mult”, mai spune analistul economic.

Concluzia sa este că „educația financiară înseamnă și să înțelegi în ce direcție se îndreaptă lucrurile, deși sunt multe informații antagonice.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite