Veniturile românilor au crescut în al treilea trimestru al anului trecut, dar şi cheltuielile. Pe ce s-au dus banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cos de cumparaturi - paine - supermarket FOTO 123 RF

Ultimele statistici furnizate de INS arată că veniturile gospodîăriilor au crescut în cel de-al treilea trimestru al anului 2018, dar şi cheltuielile s-au majorat.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut în al treilea trimestru al anului trecut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, până la 4.454 lei (955 euro) pe lună, dar cheltuielile s-au majorat cu 34,9%, la 3.891 lei (835 euro).

Veniturile medii lunare ale gospodăriilor veniturile băneşti au fost, în medie, de 4090 lei lunar pe gospodărie (1573 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 364 lei lunar pe gospodărie (140 lei pe persoană). Ponderea salariilor şi a celorlalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,0% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,0%), veniturile din agricultură (2,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%) precum şi veniturile în natură (8,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,8%).

Pe ce-au cheltuit românii banii

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în toamna anului recut, în medie, de 3.891 lei lunar pe gospodărie (1.497 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,4% din nivelul veniturilor totale.

chelt

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

„Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,6%)”, arată INS.

Astfel, cheltuielile de consum, care includ alimente şi băuturi nealcoolice, mărfuri nealimentare şi plata serviciilor legate de acestea, au reprezentat în medie 60,5% din venituri, fiind mai mari în mediul urban şi mai mici în mediul rural.

Impozitele şi contribuţiile datorate statului au reprezentat o altă mare parte din cheltuieli, respectiv 31,4% din venituri, fiind de 36% în mediul urban şi de 23,3% în mediul rural.

cheltuieli T3
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite