Vechimea în muncă. Cum se face dovada şi până când mai poate fi cumpărată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Judeteana de Pensii Iasi

Vechimea în muncă, respectiv perioada de contributivitate, este cel mai important aspect atunci când vorbim despre pensionare, la acest element fiind raportat cuantumul pensiei, atât în actuala legislaţie, cât şi în cea viitoare.

Ca atare, atât angajatorii cât şi angajaţii ar trebui să ţină cont de adeverinţele care trebuie eliberate în momentul în care are loc încetarea contractului individual de muncă (CIM). 

Angajatorii sunt obligaţi să elibereze salariatului sau fostului salariat copii ale documentelor existenţe în dosarul personal şi copii ale paginilor din registrul electronic cu înscrierile referitoare la persoană, împreună cu un document care să ateste activitatea pe care acesta a desfăşurat-o, pe ce durată, cu ce salariu, cu ce vechime în muncă, în meserie şi în specialitate. 

Această obligaţie trebuie îndeplinită imediat cum încetează Contractul individual de muncă, indiferent dacă salariatul a solicitat-o sau nu. În acest sens, art. 34 alin (5) din Codul Muncii stabileşte acest aspect. 

  

Angajatorii care nu se supun acestei legi vor fi sancţionaţi contravenţional şi vor fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 300 şi 1.000 de lei. 

Potrivit specialiştilor de la PortalCodulMuncii, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă. 

  

 Începând cu anul 2011 vechimea în muncă se probează cu adeverinţe eliberate de angajatori. 

  

Astfel, angajatul trebuie să prezinte următoarele documente pentru a proba vechimea în muncă: 

 1. Carnet de muncă pentru perioadele de până la 31 decembrie 2010; 

 2. Adeverinţe eliberate de angajatorii unde a prestat activitate în bază contractului individual de muncă. 

  

Vechimea în muncă mai poate fi cumpărată până la finalul lui 2018 

  

  

 Potrivit Legii nr. 238/2017 se aprobă OUG nr. 32/2017 pentru modificarea Legii nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. 

  

Aşadar, s-a stabilit că persoanele care nu sunt încă pensionate au ocazia să cumpere retroactiv vechime în muncă, până la data de 31 decembrie 2018. Plată se va face într-o singură transă! 

  

Persoanele interesate pot să plătească retroactiv contribuţia la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Se vor luă în calcul perioadele lucrate, astfel încât aceştia să cumuleze cei 15 ani minim necesari, pentru a putea beneficia de pensie. 

  

Din 2021 vechimea în muncă va putea fi cumpărată permanent, nouă lege a pensiilor aducând o serie de noutăţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite