Valuta-vedetă devine spaima burselor: dolarul australian continuă deprecierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul acestui an, econoiştii numeau dolarul australian valută-vedetă la nivel mondial şi estimau că moneda va avea încă un an spectaculos, după un 2012 în care a câştigat 10% în faţa dolarului american. Acum, moneda australiană a pierdut în două luni tot ce a câştigat anul trecut, ajungând astfel la cel mai scăzut nivel din ultimele 20 de luni.

Cursul dolarului australian şi-a continuat declinul şi joi, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele 20 de luni în raport cu dolarul american. Doar de la începutul săptămâni, moneda a pierdut 3% în faţa dolarului american, scăderea ajungând la 8% de la începutul lunii mai. 

În ultimele 40 de şedinţe de tranzacţionare, dolarul australian s-a depreciat cu 10,6% în raport cu dolarul american, iar o astfel de ajustare de cotaţii reprezintă un adevărat masacru pentru pieţele valutare, explică pe contul său de Twitter Chris Weston, strateg-şef pentru pieţe la firma de trading IG. 

În momentul de faţă, un dolar australian se tranzacţionează cu 95 de cenţi americani. La jumătatea lunii ianuarie, moneda australiană era mai puternică decât cea americană, iar cursul era stabil la 1,06 USD/dolar australian. 

Analiştii anunţă acum că moneda îşi va continua deprecierea, iar cursul va ajunge şi până la 90 de cenţi americani pentru un dolar australian. 

Evoluţia slabă a dolarului austrialian este cauzată în cea mai mare parte de scăderea cererii pentru materii prime la nivel mondial, moneda fiind strâns legată de cotaţiile internaţionale ale cărbunelui. 

Totodată, performanţele sub aşteptări înregistrate de economia australiană de la începutul acestui an au contribuit la temerile investitorilor. În primul trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut al statului a crescut cu doar 2,5%, deşi analiştii estimaseră un avans de peste 3%. 

„Regiuni din Australia au intrat în recesiune, economia locală se află într-o stare foarte proastă, cererea internă este foarte slabă. Banca centrală va fi nevoită să reducă dobânda de referinţă, dar va trebui să accepte şi un curs de schimb slab pentru dolarul australian pentru a impulsiona exporturile”, a explicat Weston. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite