Utilizarea produselor de protecție a plantelor, aprobată de ministrul Agriculturii, pentru situații urgente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a semnat autorizaţiile pentru utilizarea în situaţii de urgenţă a produselor de protecţie a plantelor pentru tratarea seminţelor de porumb şi floarea-soarelui. Autorizația de utilizare va fi valabilă până la data de 21 mai 2024, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

cultură distrusă de floarea soarelui
Utilizarea produselor de protecție a plantelor, aprobată de ministrul Agriculturii

„Însămânţarea se va face numai în zonele şi pe suprafeţele puternic afectate de atacul dăunătorilor de sol, iar tratamentul seminţelor de porumb şi floarea-soarelui va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizaţi, iar parcelele de teren vor fi semnalizate ca atare”, se precizează în comunicat.

Ministerul Agriculturii menţionează că art 53 al Regulamentului (CE) nr 1107/2009 permite introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare pentru combaterea dăunătorilor de sol.

Totodată, ministerul precizează că la nivel european au fost acordate 445 de derogări pentru statele membre, de la începutul acestui an, şi a trimis o centralizare a numărului de derogări acordate pentru fiecare stat membru.

Astfel, la nivelul UE, au fost acordate 445 de autorizaţii de urgenţă pentru utilizarea produselor de protecţie a plantelor, în perioada 1 ianuarie 2023-16 noiembrie 2023: Franţa - 67 de autorizaţii, Germania - 63 de autorizaţii, Austria - 50, Italia - 41, Grecia - 29, Spania - 28, Slovacia - 23 Norvegia - 19, Belgia - 16, Cehia şi Letonia, câte 14 autorizaţii fiecare, Finlanda şi Suedia, câte 11 autorizaţii fiecare, Danemarca, Lituania, România şi Slovenia, câte 7 autorizaţii fiecare, Luxemburg şi Polonia, câte 6 autorizaţii fiecare, Olanda - 5, Estonia - 4, Croaţia - 3, Islanda şi Bulgaria, câte 2 autorizaţii fiecare, Cipru, Irlanda şi Portugalia, câte o autorizaţie.

Produsele de protecție a plantelor desemnează pesticidele utilizate de fermieri pentru a-și proteja culturile împotriva dăunătorilor și a bolilor. În UE, vânzările de substanțe active utilizate în produsele de protecție a plantelor depășesc 350 000 de tone pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite