MADR, despre proiectul privind produsele de protecție a plantelor: Sancțiunile nu vizează fermierii

0
Publicat:

Ministerului Agriculturii a transmis, vineri, că sancţiunile din actul normativ publicat în data de 22 noiembrie nu vizează, sub nicio formă, fermierii şi efectuarea tratamentelor fitosanitare la culturile agricole sau horticole care utilizează produse de protecţia plantelor.

MADR face clarificări privind proiectul publicat pe 22 noiembrie, Foto: Arhivă Adevărul
MADR face clarificări privind proiectul publicat pe 22 noiembrie, Foto: Arhivă Adevărul

Pentru corecta informare a tuturor fermierilor, precum și a opiniei publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele clarificări în ceea ce privește art. 65 (I) „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la I la 5 ani, fapta de a comercializa, deţine sau de a utiliza produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către persoane neautorizate”, din proiectul de OUG privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României, postată în transparență decizională pe site-ul instituției, în data de 22 noiembrie 2022:

Pentru utilizarea necorespunzătoare a substanțelor chimice foarte periculoase ce pot duce la pierderi de vieți omenești, situație reglementată deja strict de către legislația în vigoare, se introduc sancțiuni mai aspre în scopul protejării populației și implicit a fermierilor, în acord cu legislația europeană în vigoare.

Astfel, se prevede clar în legislație că substanțele folosite la dezinsecția și deratizarea spațiilor de depozitare a cerealelor sunt utilizate NUMAI pentru UZ PROFESIONAL, de către personal instruit temeinic pentru a nu pune în pericol sănătatea și viața populației.

Așadar, sancțiunile din actul normativ nu vizează sub nicio formă fermierii și efectuarea tratamentelor fitosanitare la culturile agricole sau horticole care utilizează produse de protecția plantelor.”, arată reprezentanții MADR.

Potrivit acestora, legislația a fost completată, în capitolul X al proiectului de act normativ, cu pedepse mai aspre pentru traficul de pesticide contrafăcute, având în vedere riscurile crescute la adresa sănătății publice, generate de folosirea unor produse neconforme, cu o toxicitate ridicată.

Închisoare pentru fermieri

Un proiect de ordonanță de urgență pus în transparență pe site-ul Ministerului Agriculturii i-a alertat pe micii fermieri, aceștia întelegând că ar putea face pușcărie dacă folosesc produse fitosanitare fără autorizație.

Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerul Agriculturii cu câteva zile în urmă, iar în presa de specialitate au apărut imediat reacții. Capitolul de sancțiuni din actul normativ aflat în proiect a atras cel mai mult atenția și chiar a dat titluri panicarde, micii fermieri fiind avertizați că sunt pasibili de pușcărie de la 1 la 5 ani dacă își fac singuri anumite tratamente fără să fie autorizați.

Micii fermieri nu ar mai avea voie să aplice produsele pentru protecția plantelor în culturile lor în lipsa unei autorizări speciale, s-a speculat în ultimele două zile, iar în cazul în care o fac vor fi aspru sancționați.

Ministerul Agriculturii a venit ulterior cu precizări, lămurind că e vorba de interdicția de a folosi anumite substanțe, denumite de acum produse profesionale, pentru care este nevoie de autorizări speciale. Aceste produse, însă, nu le sunt nici astăzi accesibile fermierilor „la liber”, spune fermierul Ion Păunel, iar precizările ministerului confirmă acest lucru.

Ele au avut un regim special dintotdeauna, inclusiv înainte de ‘89. Aceste substanțe periculoase trebuie gestionate de profesioniști, care au cursuri în domeniu, care au anumite autorizații și așa mai departe. Aceste produse din grupele de toxicitate 1 și 2, cum le știam noi, se numesc produse profesionale și fac parte acum din grupele T și T +. Este o reașezare, o reclasificare conform normelor europene, nu e nimic de speriat”, spunea fermierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite