UPDATE Consiliul Concurenţei a amendat Hidroelectrica şi „băieţii deştepţi“ din energie. Cea mai mare amendă a primit-o traderul EFT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica, Elsid şi Electrocarbon au recunoscut că au încălcat legea şi au beneficiat astfel de reducerea amenzilor
Hidroelectrica, Elsid şi Electrocarbon au recunoscut că au încălcat legea şi au beneficiat astfel de reducerea amenzilor

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 165,8 milioane de lei Hidroelectrica şi zece parteneri contractuali ai companiei pentru încheierea de înţelegeri anticoncurenţiale, pe piaţa producerii şi comercializării de electricitate. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spune că amenda este justificată, pierderile cauzate de "băieţii deştepţi" fiind principala cauză a primei insolvenţe a companiei.

Amenzile au fost aplicate companiilor Hidroelectrica (sancţionată cu 20,43 milioane de lei), Alpiq Romindustrie (21,72 milioane de lei), Alpiq Romenergie (87.821 de lei), Alro (21,23 milioane de lei), Electrocarbon (864.203 de lei), Electromagnetica (9,02 milioane de lei), Elsid (2,55 milioane de lei), Energy Financing Team - (71,37 milioane de lei), Energy Holding (12,35 milioane de lei), Luxten Lighten Company (5,45 milioane de lei) şi Menarom – PEC, succesor Euro-PEC (724.950 de lei), scrie Mediafax.

Hidroelectrica, Elsid şi Electrocarbon au recunoscut că au încălcat legea şi au beneficiat astfel de reducerea amenzilor.

UPDATE  Decizia Consiliului Concurenţei este corectă şi confirmă neregulile sesizate de Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat Remus Borza, reprezentantul acesteia, el afirmând că pierderile cauzate de contractele preferenţiale au fost principala cauză a insolvenţei.

"Decizia este corectă şi era chiar aşteptată de Hidroelectrica, câtă vreme investigaţia Concurenţei a fost demarată în martie 2012, cu trei luni înainte ca Hidroelectrica să intre în insolvenţă. Pe fond, Consiliul Concurenţei are dreptate. Şi noi am avut o atitudine corectă în relaţia cu Consiliul Concurenţei, de colaborare, şi am oferit autorităţii de concurenţă toate datele şi toate documentele necesare în vederea finalizării investigaţiei", a declarat Borza, citat de Mediafax.

El a amintit că principala cauză a primei insolvenţe a Hidroelectrica, din perioada iunie 2012 - iunie 2013, a fost reprezentată chiar de contractele sancţionate de Concurenţă. Aceste acorduri preferenţiale, la preţuri sub nivelul pieţei, încheiate cu "băieţii deştepţi" din energie în perioada 2003-2004, cu valabilitate până în 2012, şi ulterior prelungite în 2009-2010 până în 2018-2019 au adus Hidroelectrica pierderi de 1,1 miliarde euro.

Borza susţine că vinovaţii pentru aceste contracte sunt directorii Hidroelectrica din perioada 2003 - 2012.

"Aceştia au încălcat în mod deliberat dispoziţiile legale cuprinse în ordine de ministru sau de preşedinte al ANRE care obligau Hidroelectrica să vândă doar pe bursă şi nu în contracte bilaterale, la preţuri mult sub preţul de cost. Preţurile din acele contracte nu acopereau nici măcar costurile, variau între 103 lei şi 132 de lei, câte vreme preţul de cost al Hidroelectrica era de 184 de lei şi preţul în piaţă era de 220 de lei. Eu nu am cum să mă consider vinovat, câtă vreme chiar eu am denunţat aceste contracte, încă din toamna lui 2012, câtă vreme chiar eu personal şi echipa mea am dat tot concursul Consiliului Concurenţei pentru a reuşi în această investigaţie. Aşa se şi explică că noi avem o sancţiune de doar 0,6%, raportat la 850 milioane euro cifră de afaceri din 2014", a mai spus Borza.

Investigaţie din 2012

În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a analizat contractele pe termen lung încheiate între producătorul Hidroelectrica şi unii furnizori de energie electrică şi consumatori eligibili pe piaţa angro de energie electrică, având în vedere scopul, condiţiile de piaţă, poziţiile deţinute pe piaţă, durata contractelor, cantitatea de energie electrică angajată în contracte, preţul contractual, imposibilitatea denunţării unilaterale din partea producătorului.

Investigaţia a fost declanşată în anul 2012, din oficiu, indiciile fiind identificate în cadrul anchetei sectoriale pe piaţa energiei electrice. Pe parcursul investigaţiei, mai multe companii, comercianţi de energie au acţionat în instanţă Consiliul Concurenţei, contestând folosirea unor documente ridicate cu ocazia inspecţiei inopinate efectuate la sediile acestora. Aceste litigii au condus la întârzierea procedurii investigaţiei cu peste un an.

"Autoritatea de concurenţă a constatat că aceste contracte au avut ca efect blocarea pieţei pentru alţi furnizori şi producători de energie electrică şi consumatori eligibili, conducând la îngreunarea procesului de dezvoltare a pieţei în perioada liberalizării sectorului", se arată într-un comunicat emis luni de Consiliul Concurenţei.

Contractele, încheiate preferenţial, fără un proces de selecţie obiectiv şi în lipsa unor proceduri transparente de comercializare a energiei electrice, prevedeau comercializarea unei cantităţi de energie mai mari decât putea să producă Hidroelectrica (95 -175% din cantitatea de energie produsă). Ca urmare a acestor contracte, a fost indisponibilizată anual o cantitate de 42-60% din energia electrică comercializată de productori pe piaţa concurenţială pentru o perioadă de 10-14 ani. În ceea ce priveşte preţurile practicate în cadrul contractelor pe termen lung încheiate, acestea s-au situat, în mod permanent, la un nivel inferior preţurilor medii înregistrate pe platformele de tranzacţionare PCCB (Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale) şi PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare).

"Practic, întreaga cantitate de energie produsă de Hidroelectrica era livrată pe baza acestor contracte pe termen lung ceilalţi participanţi la piaţă ne mai având acces la această sursă de energie ieftină. Mai mult, contractele au fost încheiate în condiţiile în care toate părţile implicate cunoşteau informaţiile privind riscul hidrologic crescut, respectiv cantitatea insuficientă de energie electrică disponibilă. Astfel, pentru onorarea contractelor, Hidroelectrica a achiziţionat cantităţi importante de energie de pe piaţa concurenţială la un preţ mai mare decât cel la care vindea către partenerii săi", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Distorsionarea preţurilor

Autoritatea de concurenţă precizează că, în perioada analizată, 2003-2012, Hidroelectrica a primit aproximativ 450 de cereri de furnizare de energie electrică, cărora nu a putut să le dea curs.

"În acelaşi timp, aceste contracte au afectat şi concurenţii Hidroelectrica activi pe segmentul concurenţial al pieţei producerii şi comercializării de energie electrică, care nu au avut capacitatea de a realiza oferte la preţuri care să poată concura preţurile prevăzute în contractele pe termen lung. Astfel, a fost restricţionat accesul celorlalţi producători la grupul de clienţi ai Hidroelectrica", spun oficialii autorităţii.

Potrivit acestora, clauzele contractuale privind livrarea de energie electrică prevăzute în contractele pe termen lung, coroborate cu contractarea unor cantităţile semnificative, reprezentând aproximativ întreaga cantitate de energie electrică disponibilă, au avut drept efect limitarea opţiunii Hidroelectrica SA de a participa la piaţa pentru ziua următoare (PZU), ceea ce a condus la diminuarea lichidităţii şi la distorsionarea preţului de referinţă pe piaţa de energie electrică din România.

Mai mult, prin încheierea şi derularea contractelor pe termen lung, cantitatea de energie electrică contractată de către Hidroelectrica pe piaţa reglementată a scăzut, diminuând astfel cantitatea de energie cu preţ scăzut aferentă “coşului reglementat”, fapt ce a condus implicit la afectarea preţului la consumatorii casnici.

Comportament coordonat

Un alt aspect constatat în cadrul investigaţiei este faptul că unii parteneri contractuali ai Hidroelectrica şi-au exercitat în comun puterea de cumpărare pe perioada derulării contractelor în discuţie, coordonându-şi comportamentul concurenţial şi stabilind condiţiile de tranzacţionare.

Astfel, Energy Holding, Alpiq Romindustries şi Alpiq Romenergie şi-au coordonat comportamentul pe parcursul derulării contractelor pe termen lung încheiate cu Hidroelectrica, pentru a stabili condiţiile de tranzacţionare, inclusiv preţurile aferente. Acelaşi comportament a fost constatat şi pentru Elsid şi Electrocarbon, existând dovezi privind stabilirea în comun a condiţiilor contractuale cu Hidroelectrica SA.

"Prin încheierea acestor contracte, a fost distorsionată concurenţa pe piaţa comercializării energiei electrice, intenţia părţilor fiind de a-şi consolida poziţia şi de a obţine unele beneficii economice fără expunerea la riscul asociat unor mecanisme concurenţiale de piaţă", a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Contractele preferenţiale, la preţuri sub nivelul pieţei, încheiate cu "băieţii deştepţi" din energie au adus Hidroelectrica pierderi de 1,1 miliarde euro şi au determinat insolvenţa producătorului, în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Începând cu februarie 2014, Hidroelectrica se află pentru a doua oară în insolvenţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite