Ungaria majorează pensiile cu 15%

0
Publicat:

A fost un început bun de zi pentru seniorii maghiari. Premierul Viktor Orbán a anunțat, marți, că pensiile vor fi majorate cu 15 la sută de la 1 ianuarie, relatează Hungary Today.

Orban majorează pensiile în Ungaria, Foto: Arhivă Adevărul
Orban majorează pensiile în Ungaria, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, într-un videoclip distribuit pe pagina sa de Facebook, premierul Ungariei a spus că sancțiunile de la Bruxelles împotriva Rusiei au dus la o criză energetică în toată Europa, care îi afectează și pe maghiari.

Noi, ungurii, protejăm familiile prin prețuri plafonate și prin reducerea costurilor cu utilitățile”, a spus Orbán.

Oficialul a adăugat: „În timp ce ne protejăm, nu trebuie să uităm de marile obiective ale țării, care depășesc vremurile dificile. Unul dintre obiectivele noastre mari este să ne asigurăm că pensionarii trăiesc în demnitate și păstrează valoarea pensiilor lor. Am atins acest obiectiv în fiecare an din 2010. Acum că majorăm pensiile cu 15 la sută de la 1 ianuarie, așa va fi și în 2023”, a subliniat premierul.

La scurt timp după anunț, ministrul Finanțelor Mihály Varga, a declarat că bugetul va oferi lunar 473 de miliarde HUF (1,1 miliarde EUR) necesari pentru plata pensiilor majorate. El a adăugat că plățile de pensie de anul viitor, inclusiv cea de-a 13-a lună de pensie, se vor ridica la 6.150 de miliarde de forinți (14,9 miliarde de euro)

Guvernul maghiar a majorat pensiile de mai multe ori anul acesta, reintroducând totodată pensia pe a 13-a lună și, ca și anul trecut, vârstnicii au primit și un bonus substanțial de pensie.

Ungaria, acord cu UE

Tot marți, Ungaria a ajuns, pe ultima sută de metri, la un acord cu Bruxelles-ul pentru a-i fi asigurate miliarde de euro din fondurile UE pentru anul viitor, ceea ce o va ajuta să evite un impact grav asupra monedei naţionale şi obligaţiunilor sale, menţinând în același timp Budapesta sub supravegherea Comisiei Europene din cauza riscurilor de corupţie, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, Guvernul premierului Viktor Orban urmează să semneze în câteva zile acordurile de finanţare cu Uniunea Europeană, Totuşi, o parte din fonduri vor intra anul viitor doar dacă Ungaria va îndeplini toate condiţiile pentru a reduce riscurile de corupţie şi pentru a spori independenţa sistemului judiciar.

Acordul încheiat luni cu Ungaria a stabilit un ajutor financiar pentru Ucraina și aprobarea de către Budapesta a unui impozit minim global pe profit în schimbul flexibilității fondurilor UE.

A fost pentru prima dată când UE a înghețat fondurile de coeziune către un stat membru din cauza erodării valorilor democratice. Premierul Orban a negat că a afectat statul de drept în Ungaria.

,,Avem un calendar de performanţă care a fost convenit în septembrie. Până acum am îndeplinit toate condiţiile, ultima etapă a acestui proces va veni la sfârşitul lunii martie", a declarat negociatorul-şef UE al Ungariei, Tibor Navracsics, la o întâlnire cu presa, care a avut loc marţi.

Acesta a declarat că parlamentul naţional va aproba un set de măsuri legislative până la sfârşitul lunii martie pentru a putea accesa fondurile suspendate - este vorba despre fondurile din PNNR, plus 6,3 miliarde de euro - adică 55% din banii alocaţi de UE - pe care Ungaria trebuie să îi primească până în 2027 de la bugetul UE.

Negociatorul Ungariei a spus că fondurile ar putea începe să vină din aprilie.

Acordul complex de luni, rezultat în urma lunilor de discuţii între instituțiile UE, va ajuta Ungaria să evite cel mai rău scenariu de pierdere irevocabilă a 70% din 5,8 miliarde de euro (6,11 miliarde de dolari) din fondurile UE de recuperare.

Polonia, al cărei acces la fondurile de recuperare din cauza COVID-19 a fost, de asemenea, interzis din cauza problemelor legate de statul de drept, încă încearcă să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul care să deblocheze numerarul.

,,Un acord între UE și Ungaria a fost inevitabil. Înalți oficiali ai UE nu vor să-l împingă pe Orban mai mult în brațele lui (președintele rus) Putin sau să declanșeze o criză financiară ungară", a declarat Mujtaba Rahman, director general al think tank-ului Eurasia Group.

Și Orban va trebui în continuare să implementeze reforme înainte de a curge bani”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite