Ungaria cere lansarea procedurii de infrigement contra Bulgariei, pentru taxa tranzitului gazelor rusești
0Ungaria a cerut Comisiei Europene (CE) să lanseze procedura de infringement contra Bulgariei, care recent a introdus o taxă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti, a anunţat vineri pe Facebook secretarul de stat ungar pentru afaceri europene, Janos Boka.
În timp ce ţările din Europa Occidentală au făcut eforturi susţinute pentru a nu mai depinde de gazele ruseşti, Ungaria a primit anul trecut 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti, în principal via Bulgaria şi Serbia, graţie unui acord semnat cu Rusia în 2021, potrivit MTI.
Conform unei noi legi, care a fost publicată luna trecută în Monitorul Oficial din Bulgaria şi care a intrat în vigoare imediat, se introduce o taxă de 20 de leva (10,76 dolari) pentru fiecare megawatt oră de gaz provenit din Rusia. Este echivalentul a aproximativ 20% din preţul de referinţă la gaze naturale la Bursa de la Amsterdam.
Noile reglementări adoptate de Sofia impun o taxă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti, dar ele au fost aprobate fără informarea preliminară sau consultarea Ungariei, susţine Boka.
"Taxa pune sever în pericol securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei şi a întregii regiuni, şi contravine reglementărilor UE deoarece "are efectul unei taxe vamale, ceea ce contravine directivelor UE privind piaţa internă. De asemenea, reglementările încalcă regulile acordurilor din Carta Energiei", a subliniat Janos Boka.
El susţine că a cerut Comisiei Europene să lanseze fără întârziere procedura de infringement contra Bulgariei şi să ceară autorităţilor de la Sofia să suspende aplicarea noii legi în timp ce procedurile sunt în derulare.
Dacă CE nu îndeplineşte solicitarea, Ungaria se va adresa până la finalul anului Tribunalului UE, a adăugat secretarul de stat ungar.
Conform unei noi legi, publicată în luna octombrie în Monitorul Oficial din Bulgaria şi care a intrat în vigoare imediat, se introduce o taxă de 20 de leva (10,76 dolari) pentru fiecare megawatt oră de gaz provenit din Rusia. Este echivalentul a aproximativ 20% din preţul de referinţă la gaze naturale la Bursa de la Amsterdam.