Unde dai şi unde crapă: Legea dării în plată a accelerat programul „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În primele două luni ale anului achiziţiile prin programul „Prima Casă“ au crescut semnificativ FOTO: AP
În primele două luni ale anului achiziţiile prin programul „Prima Casă“ au crescut semnificativ FOTO: AP

Dezbaterile aprinse pe marginea Legii dării în plată au făcut ca în primele luni din 2016, prin programul „Prima Casă“ să fie acordate 4.700 de credite pentru cei interesaţi să cumpere o locuinţă, arată datele prezentate de dezvoltatorimobiliar.ro.

„Prima Casă“ pare să iasă câştigătoare din interminabilele discuţii care au loc pe tema Legii dării în plată. Teama că cel mai accesibil program de creditare va fi afectat de noua lege, dacă ea ar rămâne în forma iniţială, i-a făcut pe cei care vor să achiziţioneze o locuinţă să se grăbească.

Pe acest fond, dezvoltatorii au avut numai de câştigat pentru că preţurile s-au menţinut la un nivel destul de ridicat. „A fost o panică emoţională pe seama discuţiilor create de Legea dării în plată. Numărul tranzacţiilor pe «Prima Casă» au fost în creştere, iar preţurile sunt stabilizate“, susţine Matei Maloş, managing partner la agenţia de consultanţă imobiliară HomeFinders.

Această panică este confirmată şi de datele deţinute de dezvoltatorimobiliar.ro, care arată că în primele luni din 2016 băncile au anunţat că au oferit şi 370 de credite pe zi, în condţiile în care anul trecut, în zilele cu vârf, acestea abia ajungeau la 200 de credite pe zi.

Vânzări în creştere

Tendinţa de creştere a vânzărilor prin programul „Prima Casă“ s-a observat şi la ultimul târg imobiliar Project Expo. Majoritatea dezvoltatorilor au prezentat oferte din zona de preţ 40.000-60.000 de euro, unde au fost înregistrate cele mai multe vânzări în prima perioadă a acestui an.

Despre creştearea vânzărilor vorbesc şi organizatorii următorului târg imobiliar, tiMOn, care începe la 24 martie. „Într-un moment în care piaţa rezidenţială din România se luptă cu presupusele efecte ale legii dării în plată, apetitul pentru achiziţiile imobiliare creşte în rândul consumatorilor“, susţin organizatorii tiMOn.

Pe acest fond, interesul dezvoltatorilor este să facă tot posibilul să crească vânzările. „Este un scenariu care spune că, dacă Legea dării în plată se aplică în forma sa actuală, numărul de tranzacţii ar putea să scadă. Aşa că se estimează şi scăderi de preţuri de 5% până la 10% sau chiar mai mult“, a adăugat Matei Maloş.

Tranzacţiile făcute de unii dezvoltatori indică o accelerare a achiziţiilor făcute, în special de tineri, în luna martie. „Începând cu luna martie, românii sunt tot mai interesaţi de imobiliare, achiziţii personale sau investiţii. Am sesizat un interes din ce în ce mai mare în rândul tinerilor pentru locuinţe, în special persoanele care muncesc în zonele centrală şi de Nord, ele caută o locuinţă în zona de Sud a Capitalei, fie că vorbim despre garsoniere sau apartamente cu 2, 3 şi 4 camere“, a declarat Andrei Gheorghişor, Branch Manager, Premier Imobiliare.

Ofertele acestei agenţii, care are cea mai mare parte a vânzărilor pe zona de sud a Capitalei, pleacă de la 23.000 de euro pentru o garasonieră, dar ajung şi la 58.000 de euro pentru un apartament cu trei camere.

Ce ar urma după „Prima Casă“

Consultanţii imobiliari spun că o eventuală îngreunare a progarmului „Prima Casă“, influenţat de Legea dării în plată, ar putea aduce avansuri de peste 30%. În aceste condiţii, piaţa se poate contracta, însă dezvoltatorii se gândesc la pârghii prin care să menţină vânzările, dar şi preţurile care s-au apreciat în 2015.

„În piaţă pot apărea produse alternative. Unele dintre ele se pot găsi chiar la dezvoltator. Acum nu sunt foarte accesate, însă există posibilitatea de rate direct la dezvoltator“, clarifică Matei Maloş.

Mai mult, la scară mult mai mică, sunt situaţii când dezvoltatorul poate primi un eventual cumpărător în regim de închiriere cu posibiliatatea ca în timp apartamentul să fie achiziţionat, iar chiria să servească drept rată pentru tranzacţia respectivă.

Şia asta pe condiţiile în care în piaţă vor fi refăcute stocurile de locuinţe. „În perioada de criză au construit în special investitorii români. Acum au prins încredere şi cei străini. Este adevărat că anul trecut nu au prea fost emise autorizaţii de construcţie. De anul acesta vor începe dezvoltări noi”, exemplifică Maloş.

Însă, pe fondul discuţiilor şi dezbaterilor din ultima perioadă, consultanţii imobiliari cred că programul Prima Casă are şanse să meargă mai departe şi în forma actuală. Din 2009, de când a demarat şi până sfârşitul anului trecut, prin  „Prima Casă“, 160.000 de români au reuşit să-şi cumpere o locuinţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite