Una dintre cele mai mari bănci din România a scos pe piaţă obligaţiuni în valoare de 1 miliard de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bank

Una dintre cele mai mari bănci din România a scos pe piaţă obligaţiuni în valoare de 1 miliard de lei, aceasta fiind a doua cea mai mare tranzacţie de acest fel după cea din decembrie 2019.

În decembrie 2019, BCR a lansat prima emisiune de obligaţiuni senior nepreferenţiale din România şi din Europa Centrală şi de Est, în valoare de 600 de milioane de lei. 

Emiterea include emisiuni de obligaţiuni non-preferenţiale, cu o maturitate la 7 ani şi reprezintă cea mai mare emisiune în lei de pe piaţa locală de capital, urmând ca acestea să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti. Fitch urmează să acorde emisiunii de obligaţiuni un rating pe termen lung BBB+.

Lansarea ofertei pe piaţă a generat interes considerabil din partea investitorilor, având în vedere că tranzacţia a fost realizată la un cupon de 3,9%. Subscrierile au fost echilibrat distribuite între fonduri de pensii, administratori de active, companii de asigurări, şi a beneficiat de participarea notabilă a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a International Finance Corporation (IFC).

„Dezvoltarea pieţei de capital din România are nevoie de acţiuni consistente şi de impact, pentru a-şi atinge potenţialul. Cea de-a doua emisiune de obligaţiuni în lei, realizată cu succes de echipa BCR, este un exemplu al angajamentului nostru de a avea astfel de acţiuni recurente. Vom continua această direcţie şi în anii următori. Mulţumesc investitorilor pentru angajamentul luat în susţinerea acestei emisiuni. Diversitatea acestora ne arată încrederea în abordarea noastră şi ne dă energia pentru a pregăti următoarele iniţiative. De asemenea, le mulţumesc colegilor pentru realizarea unui nou record pentru emisiunile de obligaţiuni senior nepreferenţiale şi preferenţiale.”,  a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română. 

Emisiunea de obligaţiuni a fost un succes din momentul în care la finalul primei zile de subscrieri registrul de ordine a depăşit ţinta minimă de 750 de milioane de lei. Volumul total şi preţul final reflectă angajamentul pe termen lung al BCR faţă de piaţă în ceea ce priveşte planurile viitoare de emisiuni de obligaţiuni şi intenţia fermă de a construi o relaţie de încredere cu investitorii.

Cu această emisiune, BCR face un pas înainte şi se aliniază la reglementările UE privind capacitatea pe care trebuie să o aibă băncile pentru a absorbi pierderile, cerinţa minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile (MREL) şi liniile directoare MREL în linie cu strategia de rezoluţie pe care o urmăreşte.

*  *

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.

BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare, printr-o reţea de 18 centre de afaceri şi 16 birouri mobile dedicate companiilor şi 370 de unităţi retail situate în majoritatea oraşelor din ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 în România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR dispunând de cea mai mare reţea naţională de ATM-uri şi maşini multifuncţionale – aproape 1.800 de echipamente, aproximativ 11.400 POS-uri şi servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking şi E-commerce. 

*  *

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite