Un nou scandal în lumea modei: fondatorul Lululemon critică eforturile de incluziune ale companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce mulți directori executivi își exprimă cu vehemență eforturile susținute de a spori diversitatea în cadrul afacerii lor, un fondator promovează exact opusul.

foto magazin Lululemon
Fondatorul Lululemon critică eforturile de diversitate ale companiei Foto: Shutterstock

Fondatorul miliardar al Lululemon, Chip Wilson, insistă că exclusivitatea este mai presus de incluziune. Cu aceste declarații, fondatorul care a renunțat la compania sa acum mai bine de zece ani, distruge imaginea publică a companiei, transmite Yahoo!Finance.

Compania încearcă să devină precum Gap, totul pentru toată lumea”, a declarat Wilson, a cărui avere netă este estimată la 8,7 miliarde de dolari, într-un interviu acordat Forbes.

Cred că definiția unui brand este că nu ești totul pentru toată lumea... Trebuie să fii clar că nu vrei ca anumiți clienți să vină în magazinul tău”, mai spune el.

Cu toate acestea, gigantul de îmbrăcăminte sport este în mod clar pe drumul cel bun: Wilson a adăugat aproape 4 miliarde de dolari la averea sa netă din 2020, aproape în totalitate din cauza creșterii valorii participației sale de 8% din acțiunile Lululemon.

Comentariile controversate ale lui Chip Wilson nu sunt o premieră

Nu este prima dată când Wilson își exprimă disprețul față de „toată chestia cu diversitatea și incluziunea” a companiei sale, după ce s-a confruntat în repetate rânduri cu reacții negative față de comentariile anti-asiatice, sexiste și fatfobe.

Antreprenorul americano-canadian a insistat cel mai mult asupra faptului că cel mai popular produs al companiei, colanții săi, nu sunt pentru toată lumea - sau, mai precis, pentru femeile de talie mare - atunci când au fost criticați pentru că sunt transparenți.

Nu sunt potriviți pentru corpurile unor femei”, a declarat el pentru emisiunea Street Smart de la Bloomberg Television în 2013, înainte de a demisiona din funcția de director general al firmei și apoi de a părăsi complet consiliul de administrație în 2015.

Wilson a declarat anterior că, atunci când a fondat Lululemon, în 1998, a venit în mod special cu un nume de marcă care are trei L-uri, deoarece sunetul nu există în fonetica japoneză. „Este amuzant să îi vezi cum încearcă să îl pronunțe”, a declarat el pentru revista canadiană National Post Business Magazine.

De asemenea, el s-a pronunțat în favoarea copiilor care lucrează în fabrici pentru a câștiga bani și a evita sărăcia, a dat vina pe controlul nașterilor pentru creșterea ratei divorțurilor și a descris îmbrăcămintea de dimensiuni mari ca fiind „o pierdere de bani” pentru întreprinderi.

De la plecarea lui Wilson, Lululemon a încercat să se debaraseze de ideea că se adresează exclusiv femeilor albe din clasa de mijloc superioară de o anumită statură, prin intermediul unui marketing incluziv și prin consolidarea angajamentelor sale în materie de diversitate și incluziune.

Dar astfel de eforturi au fost adesea catalogate drept simbolice atât de celebrități, cât și de consumatori și de membrii personalului.

În noiembrie 2020, compania internațională cu sediul în Canada a format un nou departament numit Inclusion Diversity, Equity, and Action (Diversitate, echitate și acțiune de incluziune), cunoscut pe plan intern ca IDEA, care a fost desemnat să sporească diversitatea personalului și să extindă formarea, dezvoltarea și discursul privind DEI.

Cu toate acestea, peste o duzină de angajați ai firmei au declarat pentru Business of Fashion că a fost lansat pentru a proteja în primul rând imaginea companiei și că aceasta a refuzat adesea angajaților de culoare oportunități de angajare în favoarea „omologilor albi mai puțin calificați”.

În declarația sa pentru BoF, Lululemon a declarat că „a făcut progrese considerabile de la lansarea IDEA și suntem mândri de obiectivele pe care le-am atins, care includ menținerea unui dialog continuu în ambele sensuri cu oamenii noștri”.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite