Un mare producător român de mezeluri a primit certificarea „fără gluten“. Ce boli provoacă substanţa
0Unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România a fost certificat de către Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten (ARIG) , asociaţie membră cu drepturi depline al Asociaţiei Societăţilor Europene de Celiachie.
Majoritatea produsele aparţinând brandurilor Cris-Tim, Matache Macelaru’ şi Obrăjori au certificarea internaţională “fără gluten” obţinută în urma auditului Asociaţiei Române pentru Intoleranţă la Gluten (ARIG). Această certificare este semnalizată pe ambalaje prin simbolul Spicului Tăiat (Crossed Grain), singurul standard internaţional care certifică siguranţa produselor fără gluten .
În cazul Cris-Tim, certificarea garantează că produsele pe care apare această siglă sunt fabricate într-un mediu necontaminat, pe o linie de producţie dedicată acestui proces, folosind ingrediente care, la rândul lor, nu conţin gluten. Persoanele afectate de intoleranţă la gluten au acum garanţia că aceste produse pot face parte din dieta lor zilnică sănătoasă.
“Încă din 2017, când am lansat Eticheta curată, am subliniat lipsa glutenului din produsele noastre. Ştim că intoleranţa la această proteină este o problemă în creştere, vedem asta şi din întrebările pe care le primim de la consumatorii noştri, de aceea vrem să le oferim tuturor opţiuni sănătoase la raft. Cu cele peste 80 de sortimente de salamuri, şunci, specialităţi, cremwurşti şi alte mezeluri fără gluten, îi asigurăm pe cei care suferă de această afecţiune că pot consuma produsele pe care le iubesc fără grijă. Ne bucurăm să fim printre primii producători locali care au solicitat şi obţinut această certificare în România, la nivelul întregii game de produs.”, a declarat Radu Timis Jr.
Printre cele peste 80 de produse certificate cu simbolul Spicului Tăiat se numără Salamul Săsesc, salamul de vară, salamul bănăţean, salamul potcoavă de la Cris-Tim, muşchiul ţigănesc, muşchiul Azuga, muşchiul file afumat, cârnaţii olteneşti şi afumaţi de la Matache Măcelaru şi multe alte sortimente. Produsele din gama Obrăjori, pentru copii, sunt şi ele certificate “fără gluten”.
Intoleranţa la gluten în România
Boala celiacă este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteină din grâu, secară şi orz) la persoanele cu predispoziţie genetică. La nivel european, afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă.
În România, numărul persoanelor care urmează o dietă fără gluten la recomandarea medicului este estimat la cca 1 milion de persoane, conform statisticilor ARIG. Dintre aceştia, cea mai mare parte sunt diagnosticaţi cu boala celiacă, alţii suferă de diabet, tiroidă autoimună sau alte boli care predispun la sensibilitate faţă de consumul de gluten.
În lipsa respectării regimului fără gluten, boala celiacă poate avea consecinţe de sănătate importante, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier şi anumite forme de cancer. Astfel, garanţia că produsele din alimentaţia zilnică sunt fără gluten este vitală şi se obţine numai în urma auditului unor organisme certificate.
”Decizia Cris-Tim de a se adresa comunităţii intolerante la gluten cu produse certificate gluten-free este un pas spre normalitate pentru persoanele afectate de boala celiacă sau alte afecţiuni în care este recomandată dieta fără gluten. Cele 84 de produse Cris-Tim pentru care am emis licenţa Crossed Grain reprezintă un pas important în democratizarea dietei gluten-free pentru consumatorii români.
Întreaga echipă Cris-Tim din fabrica Recunoştinţa s-a implicat ireproşabil pentru a se plia pe cerinţele standardului Crossed Grain şi le mulţumim! Pionieratul Cris-Tim ca primul producător de mezeluri din România care poartă sigla Crossed Grain reprezintă un pas uriaş pentru siguranţa consumatorilor cu intoleranţe alimentare”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu, Preşedinte Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten.
Cu o istorie de peste 25 de ani, Cris-Tim este liderul pieţei româneşti de mezeluri, oferind întotdeauna consumatorilor săi produse sigure, proaspete şi savuroase, realizate cu ajutorul celor mai moderne tehnologii de procesare şi prin sistemele de management al siguranţei alimentului (ISO 22000:2005) şi al protecţiei mediului (ISO 14001: 2015).
Cris-Tim a primit titlul de Trusted Brands în categoria produse din carne timp de 7 ani consecutiv, în urma celui mai important studiu de piaţă asupra consumatorului în Europa, realizat de revista Reader’s Digest în 15 ţări, printre care şi România.
Salamul Săsesc Cris-Tim a fost ales Produsul Anului 2018, în urma voturilor exprimate chiar de consumatori. Produsul Anului este un concept internaţional care premiază produsele inovatoare şi care e prezent în peste 40 de ţări. În studiu s-au inscris toate produsele de larg consum care au avut o inovaţie în ultimele 18 luni până la data startului competiţiei, Salamul Săsesc câştigând detaşat în categoria “Salam”.
Despre ARIG: Asociaţia Română Pentru Intoleranţă la Gluten (ARIG) este o asociaţie non-profit, apolitică şi independentă, care îşi propune promovarea, sprijinirea şi creşterea calităţii vieţii persoanelor cu intoleranţă la gluten. ARIG este singura asociaţie naţională de pacienţi cu boală celiacă din România acreditată de Asociaţia Societăţilor Europene de Celiachie (AOECS). Principalul obiectiv al ARIG este să pună bazele pentru construcţia unui cadru social şi legislativ în care să ne putem desfăşura misiunea, aceea de a asigura o viaţă normală celiacilor din România.
Modul de implementare are la bază o strategie care implică o schimbare legislativă (prin Legea Celiacului, în curs de dezbatere), încurajarea producţiei locale de produse fără gluten (prin înregistrarea ca licenţiator local al mărcii Crossed Grain), creşterea comunităţii (prin organizarea Happy Gluten Free şi a altor petreceri şi festivaluri gluten free) şi prin implicarea în proiecte educaţionale privind intoleranţa la gluten.