Un fost bancher explică secretul băncilor românești cu profit dublu față de cele occidentale. „Wow, magie bancară?”

0
Publicat:

Cunoscutul analist economic Radu Georgescu arată cum reușesc băncile românești să aibă o profitabilitate dublă față de cele vechi, în condițiile în care aproape toate companiile au probleme.

Imagine ilustrativă. FOTO: Pixabay
Imagine ilustrativă. FOTO: Pixabay

Cele mai multe companii românești se confruntă cu probleme ce țin de scăderea profitabilității, conform datelor oficiale. Nu este însă cazul băncilor, care par dintr-o altă economie și dintr-o altă realitate. Fost director de bancă, Radu Georgescu explică, într-o postare pe Facebook, cum s-a ajuns aici.

„Majoritatea firmelor listate la bursă au publicat rezultatele financiare pe trimestrul 3 2024. Toate au profitabilitatea în scădere: Petrom, Nuclearelectrica, One, Aquila, Teraplast etc. Doar băncile au profitabilitatea în creștere. Wow. Magie bancară? Nu Doar matematică”, începe el.

În continuare, Radu Georgescu explică felul în care băncile din România ajung să fie mai profitabile decât cele germane, franceze sau britanice, deși economia României nu se compară cu cele enumerate.

Profit dublu, investiții minime

Băncile din România cer cele mai mari dobânzi la credite din UE. Și plătesc cele mai mici dobânzi la depozite. 1. Băncile din România au cele mai mari dobânzi la credite din UE. Luna trecută am scris un articol în care explicăm că dobânzile la creditele din România sunt triple față de dobânzile la creditele din țările vecine: Bulgaria, Croația, Cehia. 2. Băncile din România plătesc cele mai mici dobânzi pentru banii luați de la populație și companii. Jumătate din banii care sunt în sistemul bancar din România sunt ținuți pe conturi curente. Pentru banii ținuți de populație și companii pe conturile curente, băncile plătesc zero % dobândă. De aceea , băncile din România nu au nevoie să se finanțeze prin emiterea de obligațiuni, așa cum fac băncile occidentale”, explică el.

Radu Georgescu
Radu Georgescu

Altfel spus, băncile fac din start un profit de peste 10%, fără a face aproape nimic. În plus, ele recurg la alte artificii pentru a-și rotunji profiturile.

„Deci băncile din România iau bani cu dobânda zero % și dau credite cu dobânda (DAE) de peste 10%. Logic că au profitabilitate dublă față de băncile occidentale. 3. Educația financiară este foarte importantă. Profiturile băncilor din România se bazează pe lipsa de educație financiară. Dacă azi, toți oamenii și toate firmele din România ar pune banii în depozite pe o lună, sistemul bancar ar avea o mare problemă deoarece ar dispărea finanțarea gratuită. Iar dobânzile plătite de bănci la depozite ar trece de 10%, deoarece unele bănci ar rămâne fără bani. Zâmbesc când văd articole în care băncile spun că fac educație financiară”, mai spune Radu Georgescu.

Recent, el a explicat cum românii ajung să plătească uneori dobânzi chiar și de 3-4 ori mai mari în comparație cu alți europeni. Practic, românii plătesc cele mai scumpe credite imobiliare în comparație cu ceilalți europeni,  chiar și în comparație cu vecinii bulgari. 

„Un român care ia un credit ipotecar, plătește către banca o dobânda cumulată de 4 ori mai mare comparat cu un bulgar! Am comparat dobânzile la creditele ipotecare de la Unicredit Bank. Românii plătesc o dobânda de 10,06% la creditul ipotecar - Vezi aici:  https://www.unicredit.ro/.../Credite/credite-ipotecă.html#

Cehii și bulgarii plătesc mult mai puțin. „Cehii plătesc o dobânda de 4,69% - Vezi aici: https://www.unicreditbank.cz/.../hypoteky/hypoteky.html Bulgarii plătesc o dobânda de 3,78% -  Vezi aici: https://www.unicreditbulbank.bg/.../standard-mortgage-loan/”, mai scrie el.

Radu Georgescu vine cu exemplu elocvent: „Pe scurt: Dacă un român cumpără un apartament de 100.000 euro, plătește în 30 de ani o dobânda către bancă de 229.000 euro. Adică mai mult decât dublu cât este prețul apartamentului. Un bulgar plătește către banca o dobânda de 61.000 euro. Concluzia este că romanul plătește o dobânda cumulată de 4 ori mai mare decât un bulgar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite