UE vrea să înfiinţeze o nouă agenţie pentru combaterea spălării de bani. Când ar putea începe să funcţioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană intenţionează să creeze o nouă autoritate de supraveghere pentru combaterea spălării banilor, în urma mai multor scandaluri bancarecare au avut loc înainte de pandemie, informează EUObserver.

Autoritatea anti-spălare a banilor (Anti-Money Laundering Authority - AMLA), noua agenţie a UE, va fi „centrul” unui sistem de reglementare actualizat care implică şi autorităţi naţionale, a anunţat Comisia Europeană într-un proiect consultat de agenţia de ştiri Reuters.

„Spălarea banilor, finanţarea terorismului şi criminalitatea organizată rămân probleme semnificative care ar trebui soluţionate la nivelul Uniunii", se spunea în proiect. Astfel, AMLA urmează să ia decizii operaţionale cu privire la companiile riscante.

„Prin supravegherea directă şi luarea deciziilor faţă de unele dintre cele mai riscante entităţi transfrontaliere din sectorul financiar, Autoritatea va contribui direct la prevenirea incidentelor de spălare de bani / finanţare a terorismului în Uniune”, se spune în propunerea Comisiei.

De asemenea, agenţia ar fi cu ochii pe autorităţile naţionale de reglementare pentru a se asigura că îşi fac treaba.

„Acesta (n.r. AMLA) va coordona autorităţile naţionale de supraveghere şi le va ajuta să îşi sporească eficacitatea în aplicarea cadrului unic de reglementări şi în asigurarea unor standarde de supraveghere, abordări şi metodologii de evaluare a riscurilor omogene şi de înaltă calitate”, a adăugat Comisia.

Propunerea prevede ca statele UE să armonizeze legile împotriva spălării banilor pentru ca proiectul să funcţioneze. 

UE are mai multe jurisdicţii slabe, care folosesc drept puncte de intrare pentru banii ilegali în sistemul bancar european. Acestea includ Austria, statele baltice, Cipru, Luxemburg şi Malta.

Însă şi băncile olandeze, germane, nordice şi spaniole s-au confruntat, de asemenea, în ultimii ani cu scandaluri de spălare a banilor, inclusiv afacerea Danske Bank de 200 de miliarde de euro din 2018 - cea mai mare din istoria UE.

Autoritatea bancară europeană (EBA), un organism de reglementare al UE la Paris, are deja o unitate de combatere a spălării banilor. Dar acest lucru se ridică la doar aproximativ 10 funcţionari fără autoritate reală, a căror investigaţie în fiasco-ul Danske Bank i-a surprins pe mulţi descoperind nicio acţiune greşită.

„AMLA va prelua funcţiile EBA în acest domeniu.”, se arată în proiectul Comisiei văzut de Reuters.

Proiectul de document urmează să fie publicat la 20 iulie după modificările finale, iar AMLA urmează să fie în funcţiune până în 2026, dacă statele membre sunt de acord.

Recent, au apărut informaţii conform cărora Comisia Europeană vrea să introducă un plafon uniform de 10.000 de euro pentru plăţi cash.Conform Curţii Europene de Conturi, miliarde de euro din tranzacţii ilegale intră în economia obişnuită în UE în fiecare an, iar originea ilegală a fondurilor este ascunsă.

Europol, autoritatea europeană de poliţie, estimează că valoarea tranzacţiilor suspecte în Europa este de sute de miliarde de euro, conform celui mai recent bilanţ.Comisia Europeană vrea să prezintă proiectul creării noii agenţii într-o săptămână şi jumătate. Apoi, statele membre şi Parlamentul European trebuie să decidă cum va fi implementat acest proiect.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite