UE va crea un grup special pentru a analiza condițiile de utilizare a activelor înghețate ale Federației Ruse

0
Publicat:

Grupul va trebui să determine exact ce active sunt în UE, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson. 

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson. Foto: EPA-EFE
Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson. Foto: EPA-EFE

UE va crea un grup special pentru a analiza condițiile legale de utilizarea activelor înghețate ale Federației Ruse, a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, prim-ministrul Suediei, care prezidează Uniunea Europeană, Ulf Kristersson.

"Aproape fiecare reuniune a Consiliului UE se referă la Ucraina", a spus el. "O parte din această activitate se referă acum la utilizarea activelor rusești înghețate în țările UE, în conformitate cu legile internaționale și ale UE. Acum UE va intensifica eforturile de a le folosi pentru reconstrucția Ucrainei. Mâine, la Bruxelles, va fi anunțată crearea <...> unui grup, care va fi condus de șeful departamentului de comerț exterior (Kommerskollegium), Anders Anlid”.

Potrivit acestuia, grupul va trebui să stabilească ce active sunt în UE. De asemenea, trebuie luată în considerare modul în care problema utilizării va fi tratată în mod legal, dar nu există un „model gata făcut” pentru aceasta. „În principiu, este destul de clar că Rusia trebuie să plătească pentru restaurarea Ucrainei”, argumentează Kristersson.

După cum a explicat Anlid, rezultatele muncii grupului vor fi prezentate Consiliului UE, care va lua o decizie. El a adăugat că, în primul rând, ea va trebui să răspundă la întrebarea câți bani sunt implicați. Anlid a reamintit că, în primul rând, este vorba de rezerva valutară a Băncii Centrale Ruse, plasată în țările UE.

Din primăvara anului 2022, UE a declarat în repetate rânduri că a înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din resursele de aur și valută ale Rusiei. În toamnă, Comisia Europeană a raportat despre înghețarea a încă 19 miliarde de dolari „oligarhi ruși”. Cu toate acestea, Comisia Europeană nu a reușit încă să confiște acești bani, deoarece un astfel de mecanism este practic absent în practica internațională, iar acest pas va submina și mai mult încrederea restului lumii în fiabilitatea plasării activelor lor în băncile occidentale.

În acest sens, la sfârșitul anului 2022, Bruxelles-ul a început să ia în considerare un plan conform căruia fondurile înghețate, deși oficial rămân rusești, ar putea fi investite temporar de Uniunea Europeană, iar veniturile din aceste investiții să fie folosite pentru a sprijini Ucraina. Cu toate acestea, după cum s-a dovedit, acest plan este încă imposibil de implementat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite