UE și Australia semnează un parteneriat privind minereurile critice și strategice sustenabile

0
Publicat:

UE și Australia au semnat astăzi, 28 mai, un memorandum de înțelegere pentru un parteneriat bilateral în vederea cooperării în domeniul mineralelor critice și strategice sustenabile.

foto cladire Comisia Europeană
Foto: Pixabay

Memorandumul de înțelegere a fost semnat în numele UE de Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisarul pentru comerț, și de Thierry Breton, comisarul pentru piața internă. Semnatarii din partea Australiei au fost ministrul resurselor și al Australiei de Nord, Madeleine King, și ministrul comerțului și turismului, Don Farrell.

Acest parteneriat urmărește să sprijine mai multe obiective comune, bazându-se în același timp pe beneficii reciproce. În special, scopul său este să permită UE să își diversifice aprovizionarea cu materiale necesare pentru tranziția verde și cea digitală, contribuind în același timp la dezvoltarea sectorului intern al mineralelor critice din Australia. Parteneriatul acoperă întregul lanț valoric al mineralelor critice și strategice: explorare, extracție, prelucrare, rafinare, reciclare, precum și prelucrarea deșeurilor extractive.

Acest memorandum de înțelegere consolidează cooperarea dintre Australia și UE în următoarele domenii:

  • integrarea lanțurilor valorice ale materiilor prime sustenabile; 
  • cooperarea în domeniul cercetării și inovării de-a lungul lanțurilor valorice ale materiilor prime;
  • cooperarea pentru promovarea unui nivel înalt al standardelor și practicilor de mediu, sociale și de guvernanță.

În urma semnării memorandumului de înțelegere, în următoarele șase luni va fi elaborată în comun o foaie de parcurs cu acțiuni concrete pentru punerea în practică a parteneriatului strategic. 

Domenii de cooperare

Acest memorandum de înțelegere consolidează cooperarea dintre Australia și UE în următoarele domenii:

Integrarea lanțurilor valorice durabile pentru materiile prime, inclusiv crearea de rețele, facilitarea în comun a proiectelor (de exemplu, prin intermediul întreprinderilor comune), crearea de noi modele de afaceri și promovarea și facilitarea legăturilor comerciale și de investiții, asigurând buna funcționare, durabilitatea și reziliența acestor lanțuri de aprovizionare esențiale.

Cooperarea în materie de cercetare și inovare de-a lungul lanțurilor valorice ale materiilor prime, inclusiv în ceea ce privește cunoașterea mineralelor și reducerea la minimum a amprentei ecologice și climatice.

cooperarea în vederea promovării unor standarde și practici ridicate în materie de mediu, sociale și de guvernanță, precum și a unei mai bune alinieri a politicilor, bazate pe respectarea deplină a condițiilor și a siguranței lucrătorilor și pe necesitatea unei producții durabile și sigure de minerale esențiale.

Semnarea memorandumului de înțelegere oferă un cadru pentru crearea unor lanțuri valorice sigure și durabile pentru mineralele critice și strategice între UE și Australia. Aceste lanțuri valorice vor sprijini tranziția către energia curată și tranziția digitală și sunt relevante pentru alte sectoare industriale-cheie, cum ar fi apărarea și industria aerospațială.

De asemenea, UE se folosește de acordurile sale bilaterale de liber schimb pentru a aprofunda legăturile comerciale și de investiții, pentru a diversifica lanțurile de aprovizionare și pentru a spori rezistența economiei sale, în special în contextul lanțurilor de aprovizionare cu materii prime esențiale. UE are deja cea mai mare rețea de acorduri comerciale din lume, cu un total de 74 de țări. Cele mai recente acorduri cu Regatul Unit, Noua Zeelandă și Chile conțin un capitol dedicat energiei și materiilor prime. Negocierile pentru un acord de liber schimb UE-Australia sunt în curs de desfășurare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite