UE propune restricții pentru 11 nave care contribuie la capacitatea Rusiei de a susține războiul

0
Publicat:

Uniunea Europeană a propus restricții asupra a 11 nave care contribuie la capacitatea Rusiei de a-și susține războiul împotriva Ucrainei.

foto nave rusești în  Marea Neagră
UE propune restricții pentru 11 nave care contribuie la capacitatea Rusiei de a-și susține războiul

Măsurile propuse, dacă vor fi aprobate de statele membre, ar interzice accesul navelor în porturile și zonele de ancorare din UE și ar complica logistica de operare a acestora, împiedicându-le să apeleze la companii europene pentru o serie de servicii, transmite Bloomberg.

Printre navele vizate se numără patru petroliere, două tancuri de țiței, două unități de stocare a gazelor utilizate în viitorul proiect al Novatek PJSC de transbordare a gazelor naturale lichefiate în peninsula Kamchatka și o navă de marfă. Unul dintre acestea este un petrolier numit Andromeda Star, care a suferit un accident în timp ce se afla în Marea Baltică și s-a constatat că avea o asigurare europeană invalidă atunci când Bloomberg a solicitat informații despre documentația sa în cadrul unei cereri de libertate de informare adresate autorităților daneze.

Propunerile fac parte din eforturile UE de a lua măsuri drastice împotriva capacității Moscovei de a eluda plafonarea prețurilor la petrolul rusesc prin utilizarea unei flote fantomă și de a limita activitatea navelor implicate în transportul de bunuri care generează venituri pentru mașina de război a Rusiei, în special în sectoarele sancționate.

Interdicția s-ar aplica asigurărilor și asistenței tehnice, inclusiv "serviciilor de buncăre, serviciilor de aprovizionare a navelor, serviciilor de schimbare a echipajului, serviciilor de încărcare și descărcare a încărcăturii, serviciilor de fermentare și de remorcare", potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg. Furnizorilor europeni le-ar fi, de asemenea, interzis să se angajeze în transferuri de la navă la navă, se arată în proiect.

Sancțiunile ar îngreuna, printre altele, obținerea de combustibil de către aceste nave, dar măsurile UE par a fi mai puțin restrictive decât cele aplicate de Trezoreria SUA pentru câteva dintre aceleași nave.

Ca parte a aceluiași pachet de sancțiuni, care ar fi al 14-lea din blocul comunitar, Comisia Europeană a propus, de asemenea, să vizeze mai multe proiecte de GNL și să interzică transbordarea de GNL rusesc din UE în țări terțe, a relatat anterior Bloomberg. Exportatorilor europeni li s-ar cere să intensifice măsurile de diligență cu privire la practicile lor comerciale și ar putea fi supuși unor măsuri dacă nu reușesc să împiedice eludarea articolelor critice din cauza lipsei de verificări.

Sancțiunile UE trebuie să fie aprobate în unanimitate de cele 27 de state membre ale blocului, iar pachetul ar putea suferi modificări înainte de a fi finalizat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite