UE ar putea subvenţiona costul transportării cerealelor ucrainene prin blocul comunitar
0Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a propus joi ca UE să subvenţioneze costul transportării cerealelor ucrainene prin blocul comunitar, informează Financial Times.
În ultimele săptămâni, infrastructura de export a Ucrainei a fost sever avariată de atacurile asupra porturilor sale, după retragerea Rusiei, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră.
Din iulie, cerealele ucrainene sunt blocate în silozuri.
În data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii, până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Comisia Europeană a decis, pe 5 iunie, prelungirea interzicerii importurilor de cereale din Ucraina, pentru ţările din estul Europei, până la data de 15 septembrie 2023.
Janusz Wojciechowski le-a spus parlamentarilor europeni că susţine finanţarea de către UE a companiilor care vor transporta cerealele înainte de renunţarea la restricţii, în 15 septembrie, informează Agerpres.
Ideea este sprijinită de Ucraina şi de Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, a adăugat oficialul european.
Cele cinci ţări menţionate au cerut extinderea, până la finalul anului, a interzicerii de către UE a importurilor de cereale din Ucraina.
Duminică, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că și România a solicitat Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la sfârşitul acestui an. Totodată, țara noastră a cerut și introducerea a două noi produse în listă, respectiv miere şi ulei, dar şi acordarea unui sprijin pentru fermierii români de 30 euro/pe tonă pentru exportul cerealelor din România.
Șeful de la Agricultură a confirmat că a semnat deja un acord cu alte patru state afectate de războiul de la graniţa României, respectiv Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia, pentru prelungirea restricţiilor până la 31 decembrie 2023. „Am semnat la Varşovia un acord prin care toate cele cinci state afectate de război solicită prelungirea (restricţiilor privind importurile n.r.) importurilor de cereale din Ucraina până la sfârşitul anului, iar lucru acesta se află deja în analiza Consiliul European.”, a spus oficialul.
Luni, ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a transmis că Ucraina se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale impuse de ţările vecine, după ce vor expira restricţiile UE, în 15 septembrie.