Turci şi chinezi vor să construiască în parteneriat cu statul Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi. Cât va fi taxa de drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Comisia Naţională de Prognoză
Foto Comisia Naţională de Prognoză

Patru asocieri formate din firme din China şi Turcia au depus oferte pentru realizarea Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi. Negocierile cu cele patru asocieri vor fi făcute de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a primit patru oferte pentru realizarea prin PPP a Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi, potrivit listei publicate joi în platforma de achiziţii publice SICAP.

Cele patru oferte provin de la:

- Asocierea ERG – SSB – PiMakina

- Asocierea CCCC – Makyol

- Ictas

- Asocierea CSCEC – CCECC

CNSP a publicat pe 30 mai anunţul pentru atribuirea contractului de realizare a Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi prin parteneriat public – privat.

Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi se desfăşoară pe teritoriul judeţului Iaşi si are o lungime de 61 km la care se adaugă 7 km reprezentând bretele ale unor noduri rutiere. Lungimea totală a traseului construit la profil de autostradă va fi de 68 km.

Potrivit studiului de fundamentare pentru autostrada Târgu Neamţ – Iaşi, investiţia e estimată la peste un miliard de euro (1,001 miliarde euro construcţia, costuri sisteme de taxare – 12 milioane euro, costuri sisteme de securitate – 2 milioane euro), sumă ce ar trebui asigurată de partenerul privat (firma sau asocierea de firme) care va intra în parteneriat cu statul român, scrie g4media.ro. O parte va fi însă suportată şi de bugetul de stat.

Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km de autostradă parcurşi este de 6,3 euro fără TVA, calculată în funcţie de distanţa parcursă de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plăteşte, pentru fiecare 100 km autostradă 8,8 euro fără tva, iar pentru un HGV şi un Bus se plăteşte 12,6 euro fără tva. Nivelul taxei poate fi supus indexării în fiecare an la 1 martie, proporţional cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior.

Contractul de PPP are o durată de 30 de ani, din care patru ani perioada de închidere financiară, proiectare şi execuţie (48 luni de la data semnării contractului) şi o perioadă de operare cu durata de 26 ani de la data finalizării perioadei de construcţie.

Negocierile cu cele patru asocieri vor fi făcute de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite