Ţuica şi palinca de casă, evaziunea săracului. Ce băuturi spirtoase preferă românii atunci când trebuie să cumpere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România există 80.000 - 100.000 de cazane în care populaţia produce ţuică în gospodării, potrivit asociaţiei producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase din România  FOTO Tudor Iovu
În România există 80.000 - 100.000 de cazane în care populaţia produce ţuică în gospodării, potrivit asociaţiei producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase din România  FOTO Tudor Iovu

Piaţa neagră din domeniul băuturilor spirtoase reprezintă trei sferturi din totalul vânzărilor de 700 de milioane de euro anual, iar ţuica şi pălinca produse acasă de către populaţie acontează o proporţie de 95% din aceste vânzări nefiscalizate, potrivit estimărilor făcute de Florin Rădulescu, preşedintele Spirits Romania – asociaţia producătorilor şi importatorilor de profil din ţara noastră.

În cifre brute, vânzările fiscalizate reprezintă 45 de milioane de litri, în vreme ce piaţa totală este de 165 de milioane de litri, a afirmat Rădulescu. Din cele 45 de milioane, 85% este producţie internă, iar 15% este import.

În anul 2014, vânzările fiscalizate au scăzut cu 20% faţă de 2013, până la 180 de milioane de euro, fiind al doilea an consecutiv de scădere a consumului. Aceasta a fost determinată de majorarea accizelor în anul 2013, Executivul urmărind în acel moment acoperirea pierderilor bugetare cauzate de reducerea TVA la pâine la 9%. Faţă de 2012, anul de dinaintea majorării de taxe, vânzările legale de băuturi spirtoase au fost cu 32% mai mici în 2014.

„Principala problemă din domeniul băuturilor spirtoase o constituie suprafiscalizarea, în acest moment TVA, accizele şi taxele pe salarii constituie 61% din preţul de vânzare, un nivel foarte mare faţă de puterea de cumpărare. La accize, am depăşit Italia şi Austria şi sunt de două ori mai mari decât în Bulgaria. Putem să spunem că suntem într-un business al statului. O consecinţă a suprataxării este evaziunea“, a spus Rădulescu.

Noul Cod Fiscal, adoptat miercuri de Guvern şi trimis în Parlament, prevede reducerea accizelor la alcool etilic cu 30% de la 1 ianuarie 2016, dar companiile din domeniu cer scăderea acestora începând cu 1 octombrie, deoarece 40% din vânzările anuale se fac în sezonul de cumpărături pentru Sărbătorile de Iarnă. 

În cazul în care Guvernul nu aplică reducerea accizelor din acest an, atunci piaţa fiscalizată va înregistra o nouă scădere, astfel că statul ar pierde încasări de 30 de milioane de euro la buget din taxe, spune Rădulescu.

100.000 de cazane în gospodării

Preşedintele Spirits Romania spune că a propus o „reglementare corectă“ a producţiei din gospodăriile populaţiei, din estimările asociaţiei existând în România 80.000 – 100.000 de cazane. „Am propus autorităţilor ca producătorii privaţi să colecteze mere, prune, fructe etc, pe care să le distileze şi apoi ţăranii să primească o anumită cantitate de alcool“, a mai punctat Rădulescu. Astfel, ar ieşi la iveală o mare parte din piaţa neagră, iar statul ar colecta mai mulţi bani la buget. 

Ce beau românii

Din cei 45 de milioane de litri vânduţi în mod legal, cea mai mare parte o constituie băuturile spirtoase colorate, precum Alexandrion, Unirea sau Cava D’Oro, care adună anual vânzări de 18 milioane de litri.

Urmează băuturile spirtoase incolore, care au până la 37% concentraţie de alcool, cu vânzări de 16 milioane de litri. În această categorie se încadrează băuturi ca Polar, Kreskova sua Sankt Petersburg.

Vodca ocupă ultima poziţie a podiumului, cu vânzări anuale de 7 milioane de litri în România. Liderii pieţei sunt Stalinksaia, Absolut şi Finlandia.

Pe poziţia a patra se regăseşte whisky-ul, cu vânzări anuale de 6 milioane de litri, piaţa fiind dominată de către brandurile Jack Daniel’s, Ballantines, Johnie Walker şi J&B.

În fine, ginul se află pe poziţia a cincea în preferinţele românilor, cu 700.000 de litri comercializaţi anual. Acest segment este dominat de către mărcile Wembley şi Beefeater. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite