Treisprezece cheltuieli previzibile şi imprevizibile la mutarea în altă ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
femeie face bagajul

Atunci când au oportunitatea de a-şi face bagajele şi a începe o viaţă nouă în altă ţară, europenii iau în considerare, în principal, aceşti doi factori: îmbunătăţirea calităţii vieţii şi slujbe mai bune.

La sfârşitul anului 2015, o analiză efectuată de Ziarul Financiar a arătat că unul din nouă români a plecat la muncă în altă ţară din UE. Ca rezultat, 3,5 milioane de imiganţi români trimit acasă peste 1,5 miliarde euro în fiecare an. Trimiterea de bani acasă este o decizie personală, astfel încât poate fi considerată o cheltuială previzibilă, dar ce se întâmplă cu cele care nu sunt atât de uşor de anticipat?

Această listă utilă, realizată de Finzoom.ro, vă poate da o idee despre cheltuielile la care ar trebui să vă aşteptaţi, când decideţi să vă mutaţi în altă ţară membră UE.

Cheltuieli iniţiale şi de întreţinere

Pentru a ajunge acolo            

În primul rând, trebuie să te gândeşti cum ajungi acolo. În interiorul Europei, un bilet de avion poate costa între 50 şi 350 de euro în funcţie de distanţă (şi destinaţie). Transportul cu autocarul sau trenul este de multe ori mai scump şi, de asemenea, durează mult mai mult.

Transportul obiectelor personale

În timp ce unii încearcă să facă tranziţia cât mai simplă şi aduc doar lucrurile de bază cu ei, alţii nu pot concepe să-şi lase în urmă cele mai preţioase piese de mobilier. Cei din urmă trebuie să ia în considerare cheltuielile cu expedierea bunurilor. Costurile variază în funcţie de mărimea şi greutatea pachetelor, distanţă, rută, metoda de transport şi dacă se includ servicii ca împachetarea şi despachetarea bagajelor.

Înregistrarea în noua ţară

În funcţie de ţara şi de durata şederii, trebuie să te înregistrezi la administraţia locală. Costurile aferente obţinerii permisului de rezidenţă nu ar trebui să fie mai ridicate ca preţul plătit de cetăţeni pentru cardurile de identitate. Chiar dacă înregistrarea este gratuită, pot apărea unele costuri pentru traducerea, printarea şi emiterea documentelor în ţara de origine. Pregătirea documentelor necesare în avans poate reduce unele dintre aceste costuri.

Costul de trai

În medie, costul de trai în ţări ca Germania şi Austria urcă până la 720 euro pe lună, excluzând chiria. Alte ţări, ca Marea Britanie, pot fi mai scumpe. În oraşe ca Londra vei cheltui în medie 1.000 de euro fără chirie. Verifică alte oraşe aici.

Închirierea unui apartament presupune multe cheltuieli adiţionale. Fii pregătit să poţi achita chiria pe trei luni, un depozit în avans şi o garanţie. Cheltuielile medii lunare cu chiria pentru apartamente variază în Europa de la 290 euro la 2.200 euro. Mutarea într-un apartament nou de obicei presupune schimbarea obiectelor casnice. Elveţia, Norvegia şi Danemarca sunt cele mai scumpe ţări în ceea ce priveşte mobila, electrocasnicele şi electronicele.

Vei fi nevoit să foloseşti transportul public. Trei oraşe europene sunt printre oraşele cu cel mai scump transport public din lume. În Copenhaga, vei plăti 3,80 euro pentru o călătorie cu autobuzul, tramvaiul sau metroul, urmat de Stockholm unde biletul costă 3,50 euro şi Londra unde vei cheltui 3,30 euro pentru o călătorie. Cele mai ieftine oraşe din Europa de Vest în materie de transport sunt Viena (2,20 euro), Berlin (2,30 euro) şi Helsinki (2,40 euro).

În ceea ce priveşte serviciile de telefonie, internet şi televiziune dintre cele 38 de ţări cele mai mari preţuri pot fi găsite în Marea Britanie, iar cele mai mici în Lituania.

Transferuri valutare

Înainte de a începe să încasezi bani în moneda locală de la noua slujba vei avea nişte lei (RON) în buzunar. Ai două opţiuni: fie retragi banii din contul bancar din ţara de origine, fie foloseşti furnizori de servicii de schimb valutar. Indiferent de opţiunea aleasă, nu poţi evita costul cu schimbul valutar. Comisioanelor caselor de schimb valutar ar trebui să li se acorde atenţie sporită. Acestea pot varia considerabil, de la 0% până la 20%. Ia în considerare faptul că în majoritatea ţărilor europene poţi cumpăra aproape orice produs sau serviciu cu cardul. Asigură-te că plăteşti tranzacţiile în moneda locală şi nu uita să-ţi întrebi banca în avans despre comisioanele pentru tranzacţiile internaţionale.

Citiţi mai mult despre acest subiect pe Finzoom.ro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite