Trei investitori sunt interesaţi să preia portofoliul Astra Asigurări după intrarea în faliment a companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ASF a decis intrarea Astra Asigurări în faliment, după ce nu a reuşit să strângă fondurile necesare la majorarea de capital   FOTO Mediafax
ASF a decis intrarea Astra Asigurări în faliment, după ce nu a reuşit să strângă fondurile necesare la majorarea de capital   FOTO Mediafax

Trei investitori străini sunt interesaţi să preia portofoliul Astra Asigurări, după ce instanţa va pronunţa intrarea în faliment a companiei, scrie "Ziarul Financiar".

Compania poloneză PZU, chinezii de la Fosun şi un fond american ar fi interesaţi de achi­ziţia portofoliului Astra Asigurări şi după pro­nunţarea falimentului asigurăto­ru­lui con­trolat de omul de afaceri Dan Ada­mes­cu, afir­mă unele surse din piaţa asigu­ră­ri­lor, citate de "Ziarul Financiar".

Şi nu­mele Asirom, asigurător controlat de gru­pul austriac Vienna Insurance Group (VIG), a fost vehiculat ca posibil cum­părător al por­tofoliului Astra, însă repre­zentanţii VIG au negat informaţia.

Pe de altă parte, interesul celui mai mare asi­gu­rător polonez pentru Astra a fost con­fir­mat chiar de Andrzej Klesyk, CEO al PZU.

Tribunalul Bucureşti a amânat încă o dată, luni, 26 octombrie, luarea unei hotărâri în privinţa falimentului Astra Asigurări şi a stabilit următoarea dezbatere a situaţiei pe 9 noiembrie.

Consiliul ASF a decis la finele lunii august să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital.

Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a declarat atunci că există bani pentru plata despăgubirilor la Astra şi că situaţia companiei nu este mai rea în prezent din acest punct de vedere, existând reclamaţii şi înainte pentru plata despăgubirilor.

ASF a depus pe 8 septembrie, la Tribunalul Bucureşti, cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurări, căreia ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare la finele lunii august.

Acţiunea ASF a venit la numai o zi după ce Astra şi acţionarii sai, The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider, au deschis o acţiune proprie la Curtea de Apel Bucureşti cerând anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotărât închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment şi retragerea autorizaţiei de funcţionare Astra.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a informat, în urmă cu o săptămână, că a preluat 57.210 de dosare de daună de la Astra şi a primit 2.100 cereri de deschidere de dosare de daună, dintre care 367 erau deja procesate la momentul respectiv.

The Nova Group Investments România deţine o participaţie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite