Transporturile au repus pe şine privatizarea CFR Marfă şi au relaxat condiţiile: cifra de afaceri minimă a scăzut de cinci ori
0
Ministerul Transporturiloe a reluat procesul de privatizare a CFR Marfă şi a relaxat unele condiţii impuse ofertanţilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 de milioane de euro la 20 de milioane de euro. Preţul de pornire în licitaţie, de 180 de milioane de euro, nu a fost modificat. Şi nici termenul de desemnare a câştigătorului.
Potrivit anunţului publicat de Ministerul Transporturilor (MT), pentru persoanele fizice care participă în mod individual sunt necesare declaraţii fiscale din care să reiasă existenţa unui venit mediu anual (sau după caz o cifră de afaceri medie anuală) de minimum 20 de milioane de euro rezultat din activităţile de transport de marfă, în ultimii trei ani financiari încheiaţi.
În mod similar, companiile trebuie să aibă individual sau cumulat cu firme afiliate aflate sub control o cifră de afaceri medie anuală rezultată din activităţile de transport de marfă în ultimii 3 ani financiari de cel puţin 20 de milioane de euro.
Anterior, nivelul afacerilor trebuia să fie de cel puţin 100 de milioane de euro în ambele cazuri, pentru persoanele fizice acest rulaj trebuind să fie genereat din activitatea de transport marfă.
În cazul asocierilor de investitori, este necesară existenţa (cu privire la membrii grupului cumulat cu persoanele juridice afiliate aflate sub controlul acestora) a unei cifre de afaceri medii anuale rezultată din activităţile de transport de marfă în ultimii trei ani financiari încheiaţi de minimum 20 de milioane de euro.
În varianta iniţială, ministerul a solicitat existenţa unei cifre de afaceri medii anuale de minimum 100 de milioane de euro sau deţinerea sub administrare de active în valoare de minimum 300 de milioane de euro în ultimii trei ani financiari încheiaţi.
Pentru membrii grupului care deţineau licenţa de transport marfă se solicita cumulat o cifră de afaceri medie anuală de 30 de milioane de euro.
Noul calendar prevede că potenţialii cumpărători trebuie să depună documentele de participare cel mai târziu până la 23 mai, lista scurtă cu investitorii precalificaţi urmând să fie anunţată în aceeaşi zi.
Potenţialii cumpărători înscrişi pe lista scurtă trebuie să depună până la 5 iunie oferta preliminară şi neangajantă, comisia de privatizare urmând să poarte negocieri cu fiecare dintre aceştia începând din 6 iunie.
Pentru participarea la licitaţia cu ofertă în plic, potenţialii cumpărători trebuie să depună până cel mai târziu la 19 iunie documentele de participare care nu au fost solicitate în faza de precalificare, oferta de cumpărare în plic sigilat şi dovada privind achitarea taxei de participare la licitaţie.
Termenul pentru deschiderea ofertelor şi anunţarea câştigătorului a rămas data de 20 iunie.
Valoarea taxei de participare la licitaţie, de 20.000 de euro inclusiv TVA, şi al garanţiei de participare, de 10 milioane euro, nu s-au modificat. Şi preţul de pornire pentru vânzarea pachetului de acţiuni, de 797 de milioane de lei (180 de milioane de euro), a rămas neschimbat.
Niciunul dintre cei trei investitori care au depus documentaţia de participare nu s-a precalificat pentru etapa următoare în cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfă, în urma verificării şi analizării documentelor.
Documentaţia de participare a fost depusă de compania americană OmniTRAX, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria.
Privatizarea CFR Marfă se adaugă listei tot mai lungi de eşecuri ale României în procesul de privatizare, reînceput în ultimii ani la presiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Vânzarea a 9,8% din Petrom, privatizarea CupruMin şi „circul” Oltchim sunt pe această listă, în vreme ce singurele succese sunt ofertele secundare de acţiuni derulate de către Transelectrica şi Transgaz pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Statul mai are în program listarea pe bursă în acest an a Nuclearelectrica, Romgaz, Complexul Energetic Oltenia şi a Hidroelectricii, atunci când va ieşi din insolvenţă. De asemenea, ar trebui să aibe loc şi privatizarea majoritară a Electrica, printr-o majorare de capital efectuată pe bursă. Şi Poşta Română ar putea fi vândută în acest an, ca şi Oltchim, în caz contrar combinatul vâlcean urmând a fi lichidat.
Ponta speră că România a pierdut doar o săptămână în privatizarea CFR Marfă. Ministerul Transporturilor a publicat un nou anunţ de privatizare pentru CFR Marfă, după ce premierul Victor Ponta declara ieri că noul anunţ ar fi trebuit să fie publicat aseară sau în această dimineaţă.
''Astă-seară sau mâine dimineaţă, trebuie publicat noul anunţ, în aşa fel încât săptămâna viitoare să ne întoarcem, practic, la punctul de unde suntem. Cei trei participanţi, patru au fost care au cumpărat caietul de licitaţie, cei trei participanţi, fiecare dintre ei avea câte o problemă în dosar şi nu se putea merge mai departe, era riscul de a fi contestat. Şi atunci am decis, domnul Fenechiu - astăzi am avut o discuţie destul de lungă în şedinţa de Guvern pe această temă - ne-a propus şi am fost de acord, practic, că aşa se face, să-i declare necalificaţi şi astăzi să reia procedura, în aşa fel încât săptămâna viitoare să poată să se califice, probabil toţi trei sau chiar mai mulţi dacă vin. Oricum, eu nu vreau să vă spun că e un lucru bun. E un lucru foarte îngrijorător, dar important e ca, sper că am pierdut doar o săptămână, o să vedem marţea viitoare'', a declarat Ponta, la Palatul Parlamentului.
Premierul Victor Ponta consideră în continuare că investitorii interesaţi de CFR Marfă nu sunt "companii fantomă", ci grupuri serioase şi puternice, problemele rezultând din cauza termenelor foarte scurte pentru redactarea documentelor.
"Toate cele trei companii sunt companii serioase, sunt companii puternice, nu sunt companii fantomă, însă probabil şi din cauza termenelor foarte scurte pe care le-am pus - avem acest dateline al board-ului FMI - probabil că n-au reuşit să aducă la timp absolut toate documentele", a spus Ponta.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) discută cu autorităţile române pe tema identificării celei mai bune soluţii privind CFR Marfă, după ce niciun investitor nu s-a precalificat pentru privatizarea companiei, a declarat joi Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria.
"Am notat faptul că investitorii potenţiali nu s-au precalificat pentru următoarea etapă a procesului de privatizare majoritară a CFR Marfă. În prezent, purtăm discuţii cu autorităţile în vederea identificării celei mai bune soluţii pentru a proceda mai departe", a afirmat el.