Transportatorii, despre restricțiile de circulație: Ce faci cu 22 tone de azotat expuse la soare?

0
Publicat:

Restricțiile de circulație impuse luni de CNAIR din cauza caniculei a stârnit nemulțumirea transportatorilor, care au spus că măsura trebuia luată din timp și sub conducerea unui comandament.

Termometru care arată 42 de grade Celsius, afară pe stradă
CNAIR a impus restricții de circulație din cauza caniculei

Ion Lixandru, reprezentant al transportatorilor, a declarat că se știa că va fi caniculă și trebuia luate măsuri din timp, de către un comandament care să știe să gestioneze aceste lucruri, scrie Digi24.

Se știa că e vară, că vom avea un trafic foarte ridicat de cereale, că Ucraina, din cauza blocării porturilor, mută foarte mult din recoltă pe partea noastră, iar portul Constanța va fi sub asediu. Trebuia făcut un comandament care să știe să gestioneze aceste lucruri. Nu poți opri coloane întregi de cereale la intrarea în port. E un program sunt convenții internaționale de încărcare -descărcare. În vămi nu sunt parcări unde șoferii de camioane să se poată odihni, nu avem culoare speciale pentru ei ca să fie urgentate procedurile la vamă, economia oricărei țări se face și prin mișcarea mărfurilor. Gândiți-vă ce necesar de produse alimentare, apă și sucuri e pe litoral, unde nu mai avem un sistem logistic bine pus punct. Gândiți-vă la un camion cu apă plată care stă la 50 de grade în soare, cam ce se întâmplă. Nu avem o flotă pentru mărfuri de camioane frigorifice care să transporte aceste produse, care ar trebui să stea în dube frigorifice cu motoarele pornite, care poluează. Specialiștii nou-veniți nu înțeleg aceste proceduri, de aceea sunt probleme, mărfurile se depreciază. Gândiți-vă la un camion cu 22 de tone de azotat care stă în soare! Gândiți-vă la tehnica militară care se mută în România, care e fără precedent, acea tehnică militară nu ține cont de căldură sau de altceva. Șoferii ar trebui în perioade de vârf să reducă viteza de circulație, se pot căuta rute alternative unde e mai răcoare, cum e Valea Jiului.", a spus Lixandru.

CNAIR a impus restricții de circulație

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat, luni, mai multe restricții de circulație cauzate de caniculă, în mai multe județe ale țării.

Mai exact, marți și miercuri, respectiv 25-26.07.2023, în intervalul orar 10:00 – 20:00, se vor institui restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe sectoarele de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi din județele: Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Bacău și Vaslui.

Aceste restricții au la bază avertizarea meteorologică emisă în data de 24.07.2023, ora 10:00, de către ANM, prin care se menționează temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade.

Măsura este adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă.”, spun reprezentanții CNAIR.

Ce vehicule sunt exceptate de la restricțiile CNAIR

Aceștia amintesc conducătorilor auto că măsurile adoptate de Companie sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 și 3 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepția:

- Transporturilor de persoane;

- Transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;

- Vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;

- Transporturi funerare;

- Transporturi poștale;

- Transporturi de echipamente de prim ajutor;

- Transporturi pentru distribuire de carburanți;

- Transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;

- Transporturi pentru tractări vehicule avariate;

- Transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;

- Transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;

- Transporturi apă îmbuteliată;

- Transporturi produse provenite din exploatări agricole;

- Transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite