Transgaz respinge acuzaţiile că ar face jocul Ungariei: condiţia pentru demararea fazei 2 a gazoductului BRUA este rezervarea capacităţii de transport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
transgaz

Transportatorul român de gaze naturale a dat asigurări că proiectul BRUA se va finaliza, fiind susţinut de toate guvernele. “Transgaz respinge categoric acuzaţiile că ar face un joc în favoarea Ungariei”, a informat compania.

Transgaz a precizat că proiectul BRUA este unul de interes naţional, susţinut ferm şi fără echivoc de Comisia Europeană, care va aduce ţării venituri importante din tarifele de transport gaze naturale şi va “transforma România într-un jucător incontestabil pe piaţa gazelor naturale a Uniunii Europene”. 

„Transgaz îşi îndeplineşte angajamentele, conform proiectului iniţial, care a beneficiat de sprijinul tuturor Guvernelor României. Transgaz respinge categoric acuzaţiile că ar face un joc în favoarea Ungariei”, a informat compania.

Potrivit acesteia, rezervarea capacităţii de transport este o condiţie prealabilă pentru a putea demara investiţia în BRUA faza 2. 

“Doar în baza acelor contracte, care arată interes pentru gazele care ar urma să fie transportate, Transgaz poate trece la implementarea proiectului”, se arată în comunicat.

În cazul rezervării unor capacităţi viitoare (incrementale), rezervarea se face printr-o procedură de sezon deschis angajant. Pregătirea Procedurii de Sezon Deschis Angajant a fost realizată în perioada 2015-2017 prin colaborarea  autorităţilor de reglementare din România (ANRE), Ungaria (HEO) şi Austria (E-CONTROL), ai operatorilor de transport din cele 3 ţări (TRANSGAZ, FGSZ şi GAZ CONNECT), precum şi ai Comisiei Europene.

Procesul de sezon deschis s-a derulat în peroada 16 octombrie – 29 decembrie 2017. Raportul comun privind prima rundă de ofertare a fost publicat pe paginile de internet ale TRANSGAZ şi FGSZ în data de 29.12.2017, cu respectarea calendarului Procedurii. Conform raportului, prima rundă de ofertare a fost încheiată cu succes.

Răzvan Nicolescu spunea că BRUA nu se va realiza

Răzvan Nicolescu, senior-expert în cadrul Deloitte şi fost ministru al Energiei a opinat miercuri că nu crede că se va realiza proiectul gazoductului BRUA. "Dacă se va realiza BRUA, părerea mea şi este o părere absolut personală şi o spun cu foarte mare deschidere, cred că nu. Şi nu cred că se va realiza nici BRUA, nici BRU. După fază I a proiectului, se va schimba puţin viziunea şi o să apăra un alt proiect despre care nu s-a discutat până acum şi care se numeşte BRUSA: Bulgaria-România-Ungaria-Slovacia-Austria", a spus Răzvan Nicolescu, citat de Hotnews.  

  

Prima fază a proiectului include construirea unei conducte de 478 km între nodul tehnologic Podisor, de lângă Bucureşti, şi cel din Recaş, la 30 km distanţă de Timişoara, în vestul ţării, precum şi auxiliare, sisteme de supraveghere hardware şi software de ultimă generaţie, şi trei staţii de compresoare de gaz, care urmează să fie plasate de-a lungul traseului.

Fişă tehnică a proiectului BRUA 

Proiectul "Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe Coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria" – BRUA

Acest proiect vizează dezvoltări ale capacităţilor de transport în sistem între interconectările dintre sistemul românesc de transport gaze naturale şi sistemele similare ale Bulgariei şi Ungariei, mai precis, constă în construirea unei conducte noi din zona de sud a României spre frontiera de vest, pe traseul Podişor – Bibeşti – Jupa – Horia, cu o lungime aproximativă de 529 km şi construirea a trei staţii de comprimare.

Proiectul s-a impus ca necesitate în a doua parte a anului 2013 având la bază următoarele argumente:

deselectarea proiectului Nabucco drept rută preferată pentru transportul gazelor naturale din regiunea Caspică înspre pieţele central europene;

asigurarea unor capacităţi de transport adecvate între punctele de interconectare transfrontalieră RO-BG şi RO-HU, în scopul creşterii gradului de interconectare la nivel european;

asigurarea unor capacităţi de transport pentru valorificarea unor volume de gaze naturale din Marea Neagră pe pieţele central-europene.

În contextul iniţiativei CESEC (Central East South Europe Gas Connectivity) au avut loc discuţii cu reprezentanţii DG ENER, la recomandarea cărora s-a decis etapizarea proiectului şi realizarea sa în două faze. 

În consecinţă, pe cea de-a 2-a Listă a Proiectelor de Interes Comun publicată în anul 2015, proiectul BRUA apare etapizat astfel:

Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze pe coridorul conductei de transport Bulgaria – România – Ungaria –Austria, SMG Podişor -  Horia şi 3 staţii noi de comprimare (Jupa, Bibeşti şi Podişor) (BRUA FAZA I) – ( cu codificarea 6.24.2 );

Extinderea capacităţii de transport din România către Ungaria până la 4,4 mld. mc/an (BRUA FAZA II) – (cu codificarea 6.24.7).

Proiectul BRUA FAZA I este considerat un proiect prioritar la nivel regional, inclus în lista proiectelor CESEC, datorită faptului că aduce o contribuţie semnificativă la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale şi a gradului de interconectivitate regională. Pe aceste considerente implementarea sa este sprijinită de Comisia Europeană prin programe specifice de finanţare.

Proiectul BRUA FAZA II este considerat un proiect comercial, decizia finală de investiţie pentru realizarea acestuia urmând a fi luată în baza unor teste economice care să releve eficienţa sa economică.

I.1. Proiectul BRUA Faza 1 – Descriere şi parametrii tehnici

Proiectul constă în construirea unei conducte noi de transport gaze naturale care să realizeze legătura între Nodul Tehnologic Podişor şi SMG Horia şi în amplasarea a trei staţii de comprimare gaze naturale de-a lungul traseului (SC Jupa, SC Bibeşti şi SC Podişor), precum şi realizarea tuturor facilităţiilor aferente.

Realizarea proiectului presupune construirea următoarelor obiective:

conductă de transport gaze naturale Podişor-Recaş 32” x 63 bar în lungime de aprox.479 km; 

trei staţii de comprimare gaze naturale (SC Podişor, SC Bibeşti şi SC Jupa) fiecare staţie fiind echipată cu două agregate de comprimare,  cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze

La finalizarea Etapei I:

Se va asigura fluxul de gaze spre Ungaria prin interconectorul Horia - Csanadpalota a 1,75 mld. Smc/an (200 mii Smc/h), la 40 bar la graniţă;

Se va asigura fluxul de gaze spre Bulgaria prin interconectorul Giurgiu - Ruse a 1,5 mld Smc/an (171 mii Smc/h), la 30 bar la graniţă;

Valoare totală estimată pentru Faza I =  478,6 mil. euro.

Termenul estimat de finalizare: 31.12.2019.

Pentru proiectul BRUA SNTGN Transgaz S.A. a reuşit obţinerea a două granturi din partea Uniunii Europene prin Agenţia Naţională pentru Inovare şi Reţele (INEA). Primul grant, în valoare de 1.519.342 Euro, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile estimate, a fost acordat pentru finanţarea proiectării pentru cele trei staţii de comprimare din cadrul proiectului (Podişor, Bibeşti şi Jupa) iar cel de-al doilea grant, în valoare de 179.320.400 Euro, reprezentând 40% din cheltuielile eligibile estimate, a fost acordat pentru finanţarea lucrărilor de implementare a proiectului BRUA Faza I.

I.2. Proiectul BRUA Faza 2 – Descriere şi parametrii tehnici

Realizarea proiectului presupune construirea următoarelor obiective:

conductă de transport gaze naturale Recaş–Horia 32” x 63 bar în lungime de aprox. 50 km;

amplificarea celor trei staţii de comprimare gaze naturale (SC Podişor, SC Bibeşti şi SC Jupa) prin montarea unui agregat de comprimare suplimentar în fiecare staţie;

amplificarea staţiei de măsurare gaze naturale SMG Horia.

La finalizarea Fazei II:

Se va asigura creşterea fluxului de gaze spre Ungaria prin interconectorul Horia – Csanadpalota la 4,4 mld Smc/an (502 mii Smc/h) la 40 bar la graniţă;

Valoare totală estimată - Faza II =  68,8 mil euro.

Termenul estimat de finalizare: 1 octombrie 2022, în corelare cu calendarul Procedurii de Sezon Deschis Angajant pentru rezervarea de capacitate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite