Transelectrica a finalizat testele de integrare a instalației de stocare cu baterii de acumulatoare

0
Publicat:

Transelectrica anunță că a finalizat testele de integrare a instalației de stocare cu baterii de acumulatoare în platforma Pieței de Echilibrare și în sistemul de conducere operativă a Sistemului Electroenergetic Național (EMS – SCADA).

Transelectrica a finalizat testele de integrare a instalației de stocare cu baterii de acumulatori
Transelectrica a finalizat testele de integrare a instalației de stocare cu baterii de acumulatori

Instalația de stocare a fost calificată pentru furnizarea de servicii de echilibrare și poate funcționa în reglaj secundar frecvență – putere, cu comandă automată de la Dispecerul Energetic Național. Datele sunt disponibile pe website-ul Transelectrica, fiind în proces de îmbunătățire. Conceptul a fost dezvoltat de către Transelectrica, cu sprijinul Teletrans, filiala a Companiei.

image

Oficialii Transelectrica au anunţat: “Acest demers realizat în premieră este fundamental pentru sectorul energetic național, cu un rol esențial în susținerea eforturilor de integrare a centralelor electrice din surse regenerabile.

Mulțumim pentru suportul și profesionalismul demonstrate de experții Teletrans în procesul de integrare și, în egală măsură, mulțumim investitorului în instalația de stocare!

Această premieră reprezintă un pas important în abordarea sustenabilă a noilor provocări ale sistemului electroenergetic național, în contextul evoluțiilor actuale ale sectorului, pentru asigurarea siguranței sistemului. Totodată, creează premisele necesare accesului investitorilor în unități de stocare a energiei electrice.

Datele sunt disponibile pe prima pagină a website-ului Transelectrica, în structura mixului energetic, precum și în secțiunea 𝘚𝘵𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘚𝘪𝘴𝘵𝘦𝘮𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘪̂𝘯 𝘵𝘪𝘮𝘱 𝘳𝘦𝘢𝘭”.

La începutul lunii februarie a.c., Transelectrica a semnat un Acord de Grant cu Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USTDA) pentru constituirea unui Centru Operațional de Securitate al Companiei.

Proiectul pe care Transelectrica îl va implementa cu sprijinul partenerilor americani presupune realizarea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect-pilot care sã testeze și valideze soluții de hardware și software pentru adoptarea unui model eficient de îmbunãtãțire a securitãții cibernetice. Demersurile premergãtoare pentru obținerea finanțãrii din partea USTDA au fost fãcute, în 2021, de cãtre compania americanã Pythia (în calitate de prestator de servicii) alãturi de compania americanã Fortinet (furnizor de licențe și produse software de securitate), care au elaborat împreunã cu Transelectrica SA (în calitate de beneficiar), documentația de fundamentare a deciziei de acordare a Grantului în valoare de circa 1,1 milioane de dolari.

Firma americană Fortinet va contribui cu 1,6 milioane de dolari

De asemenea, pentru întreaga desfãșurare a acestui proiect, Fortinet, în calitate de subcontractor, va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari, sumã ce reprezintã contravaloarea utilizãrii sistemelor de securitate pe care compania americanã le va pune la dispoziție pentru proiectul-pilot, timp de un an de zile. Astfel, valoarea totalã a investiției se ridicã la aproximativ 2,7 milioane de dolari.

Colaborarea româno-americanã pentru implementarea acestui proiect a fost marcatã în cadrul unei ceremonii oficiale gãzduite de Transelectrica, în prezența reprezentanților de nivel înalt al Guvernului Statelor Unite ale Americii în România, precum și a firmelor implicate în consorțiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite