Totul despre programul Rabla auto 2025. Ce vouchere urmează să se acorde
0Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică Ghidul Rabla 2025, care conține condițiile de acordare a ecotichetelor și valoarea acestora din acest an.

Deși se anunțaseră schimbări majore pentru acest program, astfel încât să fie stimulată din nou achiziția mașinilor electrice (care a înregistrat deja un declin de peste 32% din cauza valorii diminuate a ecotichetelor), ghidul prevede aceeași valoare ca anul trecut:
(1) Solicitantul beneficiază în cadrul unei sesiuni de înscriere de un ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat.
(2) Prin excepţie de la alin. (1), instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de cel mult 10 ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.
(3) Cuantumul ecotichetului este de:
- 7.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete;
- 10.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid;
- 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice;
- 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.
(4) Finanțarea acordată în cadrul programului nu se cumulează cu alte programe care finanţează achiziţionarea autovehiculelor noi.
(5) Cuantumul ecotichetului se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar.
Industria auto a cerut subvenții de 8.500 de euro pentru mașini electrice
Producătorii şi importatorii auto au cerut implementarea unui nou Program "Rabla" cu subvenţii eficiente, de 8.500 de euro pentru maşinile electrice (EV), care să ofere predictibilitate cel puţin până în anul 2030.
Potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor Auto (APIA), autovehiculele "electrificate" vor avea o creştere de 34,6% faţă de 2024, înregistrând un ritm mult mai intens decât în anii precedenţi, tendinţă ce va direct influenţată de viitoarele condiţii de subvenţionare ce vor fi stabilite prin Programul "Rabla 2025".
„APIA a atras atenţia, inclusiv prin comunicatul (...) din ianuarie 2025, asupra necesităţii unei subvenţii corect calibrate pentru vehiculele electrice, astfel încât să evităm efectele negative resimţite în 2024, când reducerea drastică a sprijinului financiar a dus la prăbuşirea pieţei de automobile electrice cu 32,2%, România ajungând pe ultimul loc în UE în acest sector, atât la nivel procentual, cât si la nivelul numărului efectiv de vehicule electrice înmatriculate raportat la numărul populaţiei. Mai mult decât atât, evoluţia înmatriculărilor de vehicule electrice în primele două luni ale anului 2025, care indică o scădere de 31% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, este extrem de îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât 2024 a fost deja un an catastrofal, marcat de prăbuşirea cererii ca urmare a reducerii drastice a subvenţiilor. Această tendinţă negativă devine şi mai alarmantă în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, înmatriculările de vehicule electrice au crescut cu 37% doar în prima lună a anului 2025. Această discrepanţă majoră subliniază faptul că România nu doar că nu ţine pasul cu tendinţele europene, ci riscă să devină un caz izolat de stagnare în procesul de tranziţie către mobilitatea electrică", susţin reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă remis recent.
Ce prime s-au acordat anul trecut pentru programul Rabla
Prima de casare pentru RABLA Plus, a fost înjumătățită anul trecut, de la 10.000 de euro în 2023 la doar 5.000 de euro.
În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul a beneficiat de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. S-au putut preda spre casare maximum două autovehicule uzate, arată AFM.
Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:
- 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
- 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
- 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.
Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.
Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.