Producătorii și importatorii auto cer subvenții de 8.500 de euro pentru maşinile electrice

0
Publicat:

Producătorii şi importatorii auto vor implementarea unui nou Program "Rabla" cu subvenţii eficiente, de 8.500 de euro pentru maşinile electrice (EV), care să ofere predictibilitate cel puţin până în anul 2030.

Un utilaj ridică o maşină veche pentru casare
Producătorii și importatorii auto vor subvenții de 8.500 de euro pentru maşinile electrice

APIA continuă să fie un pilon de referinţă în furnizarea de analize precise şi perspective vizionare asupra industriei auto din România, cu o marjă de precizie de până în 1%. Evoluţia pieţei în 2025 va depinde atât de factori economici şi de cererea consumatorilor, cât şi de deciziile politice ce pot accelera sau frâna tranziţia către electromobilitate.

Aşa cum am văzut în 2024, reducerea bruscă a subvenţiilor pentru maşinile electrice a avut un puternic impact negativ asupra pieţei. APIA rămâne şi în 2025 un partener activ în dialogul cu autorităţile şi susţine implementarea unui nou Program Rabla cu subvenţii eficiente, de 8.500 euro pentru EV-uri şi care să ofere predictibilitate cel puţin până în 2030 şi sprijin adevărat creşterii segmentului de vehicule verzi.

Milităm pentru măsuri legislative complementare pentru dezvoltarea infrastructurii staţiilor de încărcare şi pentru adoptarea unor paşi concreţi, planificaţi, în direcţia unei mobilităţi sustenabile în România", a declarat Dan Vardie, președintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA)

Conform Prognozei Pieţei Auto, realizată de APIA, în 2025, piaţa generală de autovehicule noi înmatriculate nu va mai fi în creştere ca în ultimii trei ani, fiind estimată o uşoară scădere de 0,4%, cu un număr de 179.000 de unităţi comercializate.

Deşi autoturismele noi vor avea o curbă uşoară de creştere (+0,7%), valoare estimată şi pentru categoria HCV+Bus (+0,7%), scăderea pieţei va fi indusă de contractarea segmentului vehiculelor comerciale uşoare + minibus care va înregistra o scădere a numărului înmatriculărilor de -8,3%, în anul 2025", notează analiza de specialitate.

Se estimează o creștere de 35% pentru mașini electrice în 2025

În acelaşi timp, autovehiculele "electrificate" vor avea o creştere de 34,6% faţă de 2024, înregistrând un ritm mult mai intens decât în anii precedenţi, tendinţă ce va direct influenţată de viitoarele condiţii de subvenţionare ce vor fi stabilite prin Programul "Rabla 2025".

Pentru autoturisme, prognoza APIA pentru anul în curs arată menţinerea ponderii de aproximativ 84% din totalul înmatriculărilor de vehicule noi, cu un volum de aproximativ 150.000 de unităţi, în creştere cu doar 0,7%, de la un an la altul.

În cadrul unei analize mai aprofundate, în funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, APIA previzionează pentru prima dată scăderi pe ambele tipuri de motorizări clasice şi anume: maşinile pe benzină vor înregistra o uşoară scădere (-4,5%) faţă de 2024, reprezentând 58% din volumul înmatriculărilor de autoturisme, în timp ce maşinile echipate cu motoare diesel vor avea un declin de 39%, până la o cotă de piaţă de 8,3% din total.

Pe de altă parte, autoturismele "verzi", respectiv cele electrice (100% electrice şi hibride plug-in), precum şi cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), se previzionează o cotă de piaţă de 33,7%, în acest an. Astfel, în 2025 se estimează că se vor înmatricula, în România, de aproape patru ori mai multe autoturisme ecologice decât cele cu motorizare diesel.

Autoturismele 100% electrice vor recupera terenul pierdut anul trecut şi vor reveni pe creştere susţinută de +28,3%, cu o cotă de aproximativ 25% din total înmatriculări maşini "electrificate" şi 8,3% din totalul pieţei de autoturisme. Vedetele anului 2025 vor continua să fie hibridele, cu 41,7% creştere estimată şi ocupând aproape 60% din piaţa de autoturisme "electrificate" şi 20% din totalul pieţei de autoturisme", precizează APIA.

În funcţie de segmente, evoluţie va mixtă, după cum urmează: Segmentul A (+11,6%), Segmentul B (-13,5%), Segmentul C (+1,4%), Segmentul D (+3,4%), Segmentul E (+8,9%), Segmentul F (-9,1%), SUV (+3,6%), MPV (+23,5%) şi Segmentul Sport (-6,7%).

În ceea ce priveşte cota de piaţă, segmentul SUV va menţine prima poziţie, cu o cotă de aproximativ 50%, în creştere faţă de 2024, urmat de Clasa C cu o cotă de aproximativ 29% şi de Clasa B cu o cotă de 12%, în scădere uşoară faţă de cota deţinută în 2024. Analizând evoluţia înmatriculărilor autoturismelor cu tracţiune integrală (4x4) în ultimii 5 ani, estimăm că această categorie va deţine în 2025 o cotă de piaţă de aproximativ 24,7%, cu o creştere de doar +0,8% a numărului de înmatriculări faţă de anul trecut", se menţionează în raport.

La categoria autovehicule comerciale plus minibus, în 2025, se estimează o scădere de 8,3%, faţă de 2024, cu o cotă de piaţă, din totalul autovehiculelor înmatriculate, de aproximativ 11,2%, un nivel uşor mai mic decât cel atins în anul anterior, de 12,1%. „Creşterea pentru înmatriculările din categoria LCV + Minibus "electrificate" este estimată la aproximativ +19,3% faţă de anul 2024, conform previziunilor APIA, ceea ce ar presupune o încetinire a ritmului avut în anii precedenţi", potrivit datelor centralizate.

În cazul vehiculelor comerciale grele şi autobuze, această categorie se va menţine pe un uşor ritm de creştere, de 0,7%, din care segmentul "electrificatelor" HCV+Bus va înregistra un salt de 8,9%, anul acesta.

Ce prime s-au acordat anul trecut pentru programul Rabla

Prima de casare pentru RABLA Plus, a fost înjumătățită anul trecut, de la 10.000 de euro în 2023 la doar 5.000 de euro.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul a beneficiat de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. S-au putut preda spre casare maximum două autovehicule uzate, arată AFM.

Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:

- 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;

- 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;

- 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite